Σε απάντηση του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη, επιβεβαιώνεται αυτό που είναι πλέον κοινό μυστικό: Κανένας αρμόδιος φορέας δεν ασχολείται με την παράνομη εισαγωγή τουρκικών προϊόντων, τα οποία διοχετεύονται στην αγορά των ελεύθερων περιοχών.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι αρμόδιες αρχές στα καταστήματα λιανικής πώλησης περιορίζονται μόνο στην ασφάλεια των προϊόντων, στην αναγραφή των τιμών και στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και στην «ακρίβεια των μετρήσεων». Η νομιμότητα των προϊόντων που διατίθενται στα καταστήματα λιανικής πώλησης ομολογεί ο Υπουργός ότι «δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου τούτου».

Κι επειδή καμία άλλη υπηρεσία δεν ελέγχει τα προϊόντα που πωλούνται στα καταστήματα λιανικής, ομολογείται εμμέσως, ότι κανένας αρμόδιος δεν ασχολείται με αυτό το θέμα.

Γι’ αυτό το λόγο γέμισε η Κυπριακή αγορά με προϊόντα ρουχισμού και υπόδησης που έχουν κατασκευαστεί στην Τουρκία και μεταφέρονται στις ελεύθερες περιοχές παράνομα, μέσω των κατεχόμενων περιοχών.

Καταδικάζουμε την αδράνεια των αρχών που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και αποκαλύπτει την αδιαφορία της κυβέρνησης έναντι των πραγματικών προβλημάτων της Κυπριακής κοινωνίας και ιδιαίτερα των προβλημάτων των μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου.

 

Slide1 800x416a