Το απόγευμα της Κυριακής 16 Ιουλίου για ακόμη μια χρονιά ξέσπασε πυρκαγιά σε μονάδα ανακύκλωσης στο Γέρι. Μαύροι καπνοί σκέπασαν την Λευκωσία και τις γύρω περιοχές.

Δυστυχώς, η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, αφού εξαιτίας της φύσης των υλικών που καίγονται, αδιαμφισβήτητα δημιουργείται τεράστιο οικολογικό πρόβλημα επηρεάζοντας την ποιότητα του αέρα και κατ’ επέκταση επηρεάζεται η υγεία όλων όσων θα εισπνεύσουν τα σωματίδια και όχι μόνο στην περιοχή Γερίου-Δαλιού.

Καλούμε άμεσα τις αρμόδιες αρχές όπως προβούν στη διερεύνηση των λόγων που προκλήθηκε η πυρκαγιά. Είναι επιτακτική ανάγκη να διερευνηθεί και η πιθανότητα κακόβουλης ενέργειας, αφού φαίνεται να είναι επαναλαμβανόμενο φαινόμενο οι πυρκαγιές στους χώρους εργοστασίων ανακύκλωσης.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, από το 2013 κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στη βιομηχανική περιοχή Γεριού, με επιστολές προς τους αρμόδιους φορείς χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Ο Γραμματέας της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών κ. Γ. Περδίκης είχε προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες επανειλημμένα τη δημοτική αρχή για το κίνδυνο ατυχήματος στη Βιομηχανική Περιοχή Γερίου αφού διαπιστώθηκε από επιτόπου έρευνα ότι στην περιοχή επικρατεί πλήρης ακαταστασία και ένα επικίνδυνο μείγμα δραστηριοτήτων, σκουπιδιών και εύφλεκτων υλικών.

Η περιοχή στερείται ολοκληρωμένου οδικού δικτύου (πχ πρόσφατη περίπτωση κατάληψης δημόσιας οδου απο μεγαλοεργολάβο), στερείται πεζοδρομίων, δέντρων και προπαντός ενός αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης.

Δεν υπάρχει σωστή διαχείριση κρίσης και έγκαιρης ενημέρωσης του κοινού, ούτε πρόληψη σοβαρού περιβαλλοντικού αντίκτυπου. Επιπλέον, πρέπει να αποφασίσει το πυροσβεστικό σώμα να αρχίσει να χωροθετεί πυροσβεστικούς σταθμούς σε στρατηγικές τοποθεσίες που θα επιτρέπουν άμεση πρόσβαση σε βιομηχανικές περιοχές και άλλες πιθανές εστίες πυρκαγιών που θα παράξουν έμμονους οργανικούς ρύπους (πχ διοξίνες).