Ο δεύτερος καθαρισμός της εκστρατείας καθαρισμού παραλιών Wish you were Clean Vol IV πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αγίας Θέκλας, Σωτήρα την Κυριακή 16 Ιουλίου.

Η Νεολαία Οικολόγων, η Οικολογική Κίνηση Κύπρου, το Center for Social Innovation και ο οργανισμός RESEΤ Cy μαζί με τους εθελοντές που συμμετείχαν δυναμικά στον καθαρισμό μάζεψαν 20 κιλά σκουπίδια σε μόνο μία ώρα καθαρισμού.

Σε μία φαινομενικά καθαρή παραλία, στην οποία υπάρχει μειωμένη τουριστική χρήση (χωρίς κρεβατάκια, υποδομές και υπηρεσίες), τα αποτελέσματα καταγραφής σκουπιδιών έδειξαν ότι το 83% ήταν πλαστικά απορρίμματα κυρίως μικρά κομμάτια πλαστικού, κομφετί από εκδηλώσεις, πλαστικά διακοσμητικά λουλούδια, τούλια από διακοσμήσεις γάμων, και αποτσίγαρα.

Σε δήλωση της, η Νατάσα Ιωάννου, γενική γραμματέας της Οικολογικής Κίνησης, δήλωσε τα εξής: «Η σημασία της καταγραφής αποβλήτων στις παραλίες αποδεικνύεται και σε αυτή την περίπτωση. Σε μια παραλία η οποία είναι ελεύθερη από έντονη τουριστική χρήση, αναμέναμε μειωμένη πλαστική ρύπανση. Ωστόσο, καταγράψαμε σχεδόν 200 κομμάτια κομφετί, που συνδέονται με την διοργάνωση εκδηλώσεων στην παραλία. Η διοργάνωση γάμων σε παραλιακές περιοχές δεν είναι κάτι καινούργιο ούτε καταδικαστέο, όμως πρέπει να προωθήσουμε δραστικές λύσεις για μείωση της ρύπανσης από την διοργάνωση των συγκεκριμένων εκδηλώσεων. Η απαγόρευση των κομφετί ειδικά στις παραλίες μας είναι πλέον μονόδρομος»

Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε, όλους τους εθελοντές και τις εθελόντριες, που συμμετείχαν στον καθαρισμό, περνώντας ένα κυριακάτικο πρωινό στην παραλία καθαρίζοντας και διασκεδάζοντας μαζί μας. Η προσπάθεια για παραλίες και θάλασσες καθαρές από σκουπίδια, δεν ολοκληρώνεται εδώ. Ο επόμενος καθαρισμός παραλίας προγραμματίζεται για την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023 στην περιοχή Lady’s Mile στην Λεμεσό.

Επικοινωνία με Οικολογική Κίνηση Κύπρου

Νατάσα Ιωάννου, 99336017

Νεολαία Οικολόγων:

Γιώργος Κουρουφέξης, Λειτουργός Νεολαίας Οικολόγων, 22518074

Νεολαία Οικολόγων