Μετά τη δημοσίευση του νέου βίντεο του Al Jazeera, αλλά και το νέο δημοσίευμα του OCCRP, για ακόμη μια φορά δυστυχώς βλέπουμε το νησί μας να διασύρεται διεθνώς εξαιτίας των χειρισμών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και της προώθησης του προγράμματος των «χρυσών διαβατηρίων». Το Al Jazeera με το νέο του αποκαλυπτικό ρεπορτάζ παρουσιάζει την Κύπρο μας να λειτουργεί ως μέσο εξασφάλισης υπηκοότητας για τις ανάγκες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος για ολιγάρχες, ενώ την ίδια μέρα ο OCCRP επαναφέρει το ζήτημα της παράτυπης παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας στις δύο συζύγους και άλλα πρόσωπα του στενού κύκλου του Σαουδάραβα Abdulrahman bin Khalid bin Mahfouz και  της χρήσης του τζετ του επιχειρηματία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακόμη μια φορά διαφαίνεται πως το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων αδιαμφισβήτητα αμαύρωσε το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας ανά το παγκόσμιο. Ακόμη πιο προκλητική είναι η προεδρική παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας που ετοίμασε ο ίδιος ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η προσπάθεια αποφυγής παραδοχής του. Είναι επίσης απαράδεκτο ο Γενικός Εισαγγελέας να συγκαλύπτει ακόμη και σήμερα ονόματα και καταστάσεις. Πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δημοσιοποίηση όλων όσων ευθύνονται, είτε πρόκειται για δικηγορικά ή ελεγκτικά γραφεία, ή για επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, είτε πρόκειται για Υπουργούς και βουλευτές, ώστε να αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες που αναλογούν στον καθένα.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Σταύρος Παπαδούρης αναφέρει «το βίντεο του Al Jazeera, είναι μια ευκαιρία να συγκρίνουμε τα μεγέθη διαφθοράς, αντίδρασης και «τιμωρίας» των δυο χωρών. Είναι άξιον απορίας ποιος είναι ο Κύπριος υπουργός που μετέβη στην Αγγλία για να προωθήσει τα «χάλια» μας. Επίσης αναμένουμε με μεγάλη απορία να δούμε πως θα χειριστεί το θέμα η Κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας μετά και την αναμενόμενη αντίδραση των χιλιάδων  οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων, που παρακολουθούν ιστορικές και περήφανες λέσχες ποδοσφαίρου να γίνονται “βαγονάκια” για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δυστυχώς, όλα γίνονται για το χρήμα. Τίποτε για τη δόξα και τίποτε απολύτως για την τιμή…».