Δεν φαίνεται να πιάνουμε τον στόχο του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη μας σε 1,5 βαθμούς Κελσίου, όπως ανέφερε στο βήμα του Economist Sustainability Summit ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Αντώνιο Γκουτέρες. Ένας στόχος που τέθηκε κατά τη σύναψη της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015.

Η Νατάσα Ιωάννου, Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, ανέφερε πως «Προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς σε μια κλιματική καταστροφή με τη θερμοκρασία του πλανήτη μας να έχει ήδη αυξηθεί κατά 1,2 βαθμούς, με τις καταστροφικές συνέπειες να είναι εμφανείς ανά το  παγκόσμιο. Την ίδια ώρα οι εκπομπές ρύπων αναμένεται να αυξηθούν κατά 14% εντός της δεκαετίας του 2020.

Η αδράνεια των πλείστων ηγετών κρατών όσον αφορά το κλίμα, έχει οδυνηρές συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους και μειώνει αισθητά την ευκαιρία που έχουμε για να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον στον πλανήτη γη.

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Γκουτέρες αναφέρει πως εάν ο κόσμος δεν αποφασίσει πολύ γρήγορα να μειώσει δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν κατακλυσμό αναπόφευκτων και μερικές φορές μη αναστρέψιμων συνεπειών τις επόμενες δεκαετίες. Ο στόχος του περιορισμού της αύξησης σε 1,5 βαθμούς δεν φαίνεται εφικτός, ενώ ο στόχος για περιορισμό σε 2 βαθμούς, φαντάζει δύσκολος.

Πρέπει οι ηγέτες να αντιληφθούν πως η κλιματική κρίση είναι δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια. Πρέπει να εισακούσουμε τις επιστημονικές συστάσεις και να ξεκινήσουμε άμεσα την δράση για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η συγκεκριμένη έκθεση αποτυπώνει τη ζοφερή πραγματικότητα και αποτελεί ταυτόχρονα μία επείγουσα υπενθύμιση της ανάγκης για μετασχηματισμό των οικονομικών, ενεργειακών και επισιτιστικών μας συστημάτων».