Την Πέμπτη 17 Μαρτίου ιδιοκτήτης σκύλου στην περιοχή Λακαταμιας μας κατήγγειλε ένα τραγικό και λυπηρό περιστατικό. O Κίμπο, ο σκύλος της οικογένειας αγνοείτο από το σπίτι του από την Τρίτη. Οι έρευνες για ανεύρεση του Κίμπο ήταν συνεχείς εκ μέρους της οικογένειας. Την Τετάρτη, μετά από συνομιλία που είχε ο ίδιος καθώς και άλλα μέλη της οικογένειας του με  συνεργείο που έκανε εκσκαφές σε τεμάχιο γης κοντά στο σπίτι τους, παραδέχτηκαν ότι καταπλάκωσαν τον Κίμπο με τα μηχανήματα τους και τον έθαψαν. Σε αρχικό στάδιο φαίνεται ότι αρνούνταν ότι είχαν δει τον σκύλο. Αργότερα παραδέχτηκαν ότι τον είχαν δει πριν από το ατύχημα.

Σημειώνουμε επίσης ότι το εργοτάξιο δεν ήταν περιφραγμένο. Η οικογένεια ζήτησε να ξεθάψουν τον σκύλο τους για να μπορέσουν να τον θάψουν σε χώρο που θα επιλέξουν οι ίδιοι, και το συνεργείο ανταποκρίθηκε. Ο Κίμπο ξεθάφτηκε. Η οικογένεια διαπίστωσε έφερε ένα μικρό τραύμα στο πόδι του. Κατά την αντίληψη της οικογένειας υπάρχει η ανησυχία ότι ίσως να θάφτηκε ζωντανός.

Σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης του σκύλου επικοινώνησε  την ίδια μέρα τόσο με τον αστυνομικό σταθμό Λακατάμιας όσο και με την αστυνομία των ζώων Επαρχίας Λευκωσίας. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη η αστυνομία δεν έδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον ώστε να προβεί σε λήψη καταθέσεων ούτε και δέχτηκαν να παραλάβουν τον σκύλο για τη νενομισμένη νεκροτομή για εξακρίβωση των αιτιών του θανάτου του. Την Παρασκευή προβήκαμε και εμείς σε επικοινωνία ξανά με την αστυνομία των ζώων στον Κεντρικό Σταθμό Λευκωσίας και προχώρησαν σε λήψη γραπτής κατάθεσης από την οικογένεια αλλά δεν παραλήφθηκε ο σκύλος ως τεκμήριο ούτε έγινε απόπειρα να ληφθούν καταθέσεις από το συνεργείο που ενεπλάκη στο περιστατικό. Την Κυριακή επικοινώνησαν με την οικογένεια, πέντε μέρες μετά τον θάνατο του Κίμπο, και τους ζήτησαν να ξεθάψουν τον σκύλο τους και να τον παραδώσουν στην αστυνομία. Η Αστυνομία θα έπρεπε να είχε ενεργήσει προς άμεση διενέργεια νεκροψίας γιατί τα ευρήματα είναι καθοριστικά για την έκβαση της υπόθεσης. Γιατί δεν παρέλαβαν απευθείας τον Κίμπο όταν έγινε η καταγγελία την Τετάρτη και είχε γίνει η πρώτη εκταφή; Είναι προφανές πως η Αστυνομία Κύπρου έχει αμελήσει την συγκεκριμένη περίπτωση και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην είχε προχωρήσει ποτέ στην περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού αυτού.

Η Ανθή Μουρούζη, συντονίστρια της Ομάδας Δράσης για τα Ζώα του Κινήματος ανέφερε ότι “Η οικογένεια βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση και το γεγονός ότι δεν υπήρχε το απαιτούμενο ενδιαφέρον από μέρους της αστυνομίας από την πρώτη στιγμή τη δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο. Ο Κίμπο ήταν μέλος της οικογένειας τους. Κανείς δεν επιτρέπεται να του συμπεριφέρεται σαν να είναι σκουπίδι. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν θάφτηκε ζωντανός ή όχι, φαίνεται ότι η αστυνομία επέδειξε αμέλεια. Από την πρώτη στιγμή που έγινε η καταγγελία έπρεπε να είχε παραλάβει τον Κίμπο για να γίνει η νενομισμένη νεκροψία και να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του. Αν η νεκροψία επιβεβαιώσει τις υποψίες της οικογένειας ότι το σκυλάκι ίσως να θάφτηκε ζωντανό,  τότε γεννούνται υποψίες για μια εν ψυχρώ δολοφονία ζώου, ενδεικτική της άποψης κάποιων ότι τα σκυλιά και γενικότερα τα ζώα δεν έχουν ψυχή ούτε αξία.

Καλούμε την αστυνομία για ακόμα μια φορά να προβεί στην νενομισμένη νεκροψία στο σκύλο  για να φανούν τα ακριβή αίτια θανάτου του και να προβεί στις περαιτέρω απαραίτητες ενέργειες, όπως την λήψη καταθέσεων από το συνεργείο που εκτελούσε τις χωματουργικές εργασίες εκείνη την μέρα. Τονίζουμε ότι είναι απαράδεκτος και λυπηρός ο τρόπος χειρισμού αυτής της υπόθεσης  από την αστυνομία και η υποστελέχωση του συγκεκριμένου τμήματος δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία. Γνωρίζουμε ότι οι οδηγίες που έχουν τα αστυνομικά όργανα είναι να χειρίζονται υποθέσεις κακοποιήσεων ζώων με κάθε σοβαρότητα και επαγγελματισμό.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα παρακολουθούμε αυτή την συγκλονιστική υπόθεση και θα επιμένουμε να κάνει το καθήκον της η αστυνομία.