Τίθεται εκ νέου αλλά πιο επιτακτικά επί τάπητος η καταγγελία που αφορά το πεδίο βολής της Εθνικής Φρουράς κοντά στις κοινότητες Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτους και Ορούντας.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις καύσεις αρμάτων, ελαστικών διόπτρων και άλλων υλικών που ενδεχόμενα να περιέχουν ραδιενεργά ή άλλα επικίνδυνα στοιχεία όπως το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Καταγγελίες αναφέρουν ακόμη και σε απόρριψη οξειδωμένων βλημάτων επί του εδάφους.

Χθες βράδυ ένα ακόμα περιστατικό προκάλεσε αναστάτωση στις κοινότητες Ορούντας και Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου οι οποίοι πραγματοποίησαν και εκδήλωση διαμαρτυρίας. Προς στιγμής απειλήθηκαν και επεισόδια, αφού αγανακτισμένοι κάτοικοι εισήλθαν στο πεδίο βολής την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη άσκηση με πραγματικά πυρά.

Το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής κ. Γιώργος Στυλιανίδης, ο οποίος κλήθηκε από τον κοινοτάρχη Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου να παραστεί στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών συμπαραστεκόμαστε στις ανησυχίες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, καθώς και στο αίτημά τους να μετακινηθεί το πεδίο βολής Ξυντούς. Η συνέχιση της άσκησης με πραγματικά πυρά, ακόμα και μετά την είσοδο του Κοινοτάρχη και των κατοίκων που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν, αποτελεί για μας ένα περιστατικό καταδικαστέο, εκτός από άκρως επικίνδυνο. Το Υπουργείο Άμυνας οφείλει να τοποθετηθεί και να παρέμβει άμεσα προκειμένου να επιτευχθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα της λειτουργίας του πεδίου βολής, πριν θρηνήσουμε θύματα και δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα».

Να θυμίσουμε ότι για περισσότερο από μια δεκαετία, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τασσόμαστε υπέρ του πάγιου και βασικού αιτήματος της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, που δεν είναι άλλο από την εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης για τις επιπτώσεις απο την λειτουργία του πεδίου βολής στην υγεία των κατοίκων.