Η κινητικότητα που υπήρξε τις τελευταίες μέρες στο Κυπριακό, τόσο με την επαφή του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Μουσταφά Ακιντζί, όσο και με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κα. Τζέιν Χολ Λουτ, δυστυχώς δεν επιβεβαίωσαν την αρχική αισιοδοξία του ΠτΔ καθώς δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Για εμάς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η στάση της Τουρκίας δεν επιτρέπει δυστυχώς να υπάρχουν πολλές ελπίδες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και κυρίως για την σύντομη κατάληξη της σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό. Εκείνο που σήμερα συμβαίνει είναι η προσπάθεια των εδώ εγκάθετων της Τουρκίας να εκμεταλλευτούν μονόπλευρα την Αμμόχωστο, αφήνοντας το Κυπριακό στο περιθώριο.

Ωστόσο δεν μπορεί να επικρατήσει η στασιμότητα, με το πρόσχημα ότι ακόμα μελετώνται τα επόμενα βήματα. Η ολιγωρία που επιλέγει η Κυβέρνηση να επιδείξει δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και σίγουρα δεν τερματίζει την αδηφάγο Τουρκία από τους στόχους της. Δεν μας διαφεύγει επίσης το γεγονός ότι σημειώνεται διγλωσσία και σύγχυση στη κυβέρνηση. 

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με τον πιο έντονο τρόπο επαναλαμβάνει δημόσια το αίτημα του για άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της πορείας που έφεραν νέο αδιέξοδο αλλά και να κατατεθούν ιδέες για τα επόμενα βήματα – πέραν από τις μελέτες της Κυβέρνησης – στο Κυπριακό. Με την ίδια ένταση επαναλαμβάνουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα έπρεπε ήδη να έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις μεθοδεύσεις που σχεδιάζονται στα κατεχόμενα με τις ευλογίες της Άγκυρας για την Αμμόχωστο.