Το θέμα του ελέγχου των διαδικασιών αναφορικά με την ανταλλαγή κρατικής γης με ιδιωτική γη στην περιοχή Γερμασόγειας, της μίσθωσης βιομηχανικού οικοπέδου στη βιομηχανική περιοχή Στροβόλου σε δημόσιο χώρο πρασίνου ή του οικοπέδου του πρώην στρατοπέδου στη Λευκωσία, έναντι του ξενοδοχείου (τότε) Hilton επιβεβαιώνουν ότι “κάτι βρωμά στο βασίλειο του κτηματολογίου”. 

Σε μια τουλάχιστον περίπτωση, όπου η έρευνα για την υπόθεση έχει ολοκληρωθεί και για την οποία ο Γενικός Ελεγκτής ενημέρωσε μετά από αίτημα μας το Κίνημα, γνωρίζουμε ότι λόγω χαριστικών συμπεριφορών της διοίκησης, ιδιώτης επωφελήθηκε 1,5 εκατομμύρια ευρώ λειτουργώντας ως κτηματομεσίτης και ενοικιάζοντας κρατική γη!

Δυστυχώς παλαιότερη προσπάθεια της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει αποτύχει να συζητήσει στην ολότητα του το θέμα αυτό.

Η μείωσης της αξίας της κρατικής περιουσίας δεν μειώνει μόνο τα τέλη που πληρώνει το κράτος σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμοι, συμβούλια αποχετεύσεως κ.λ.π.) αλλά μειώνει και το κόστος της μίσθωσης ή της ανταλλαγής κρατικής γης με ιδιωτική. Υπενθυμίζεται ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις για να υλοποιηθούν έργα από ιδιώτες χρειάζεται η ανταλλαγή κρατικής γης με αντίστοιχης αξίας ιδιωτική. 

Θεωρούμε ότι η συνέχιση της πρακτικής αυτής, στην οποία επωφελούνται ιδιώτες που επιθυμούν να κάνουν ανταλλαγές γης και κτηματομεσιτικές εργασίες με το κράτος, δεν μπορεί να συνεχίσει. Ένας αντικειμενικός και καλά πληροφορημένος παρατηρητής καταλήγει εύλογα σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Ότι πρόκειται για καθαρή διασπάθιση δημόσιας περιουσίας, για την οποία ευθύνη έχει και η Βουλή των Αντιπροσώπων η οποία δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο να θέσει επί τάπητος το θέμα αυτό.