Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, για άλλη μια χρονιά συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16 με 22 Σεπτεμβρίου).

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωπαϊκός αυτός θεσμός έφτασε στη Κύπρο από το 2002 με πρωτοβουλία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, το οποίο οργάνωσε από τότε μια σειρά εκδηλώσεων με το γενικό τίτλο «Πάω στη πόλη χωρίς αυτοκίνητο».

Ουσιαστικό και κύριο μήνυμα αυτών των εκδηλώσεων είναι η απομάκρυνση των ανθρώπων από την μονοκρατορία του ιδιωτικού αυτοκινήτου και ικανοποίηση των αναγκών μετακίνησης από άλλα μέσα, σίγουρα πιο οικολογικά και εναλλακτικά.

Δυστυχώς στην Κύπρο, αφού ο θεσμός των ευρωπαϊκών ημερών βιώσιμης κινητικότητας έφυγε από την ευθύνη του Κινήματος Οικολόγων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, πέρασε πλέον στην αρμοδιότητα άλλων θεσμών, όπως της κυβέρνησης ή της τοπικής αυτοδιοίκησης ή του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τα χρόνια έχει ατονήσει, ατροφήσει και εκφυλιστεί σε μια μικρή γιορτή ορισμένων δήμων ανάξια αναφοράς. Δεν είναι αυτό που εμείς θα θέλαμε να γίνεται, γι’ αυτό και επιλέξαμε φέτος να ακολουθήσουμε ένα δικό μας πρόγραμμα επικοινωνίας με το κοινό.

Στο πλαίσιο αυτό, η φετινή διοργάνωση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα εστιάσει μεταξύ άλλων και στη συμβολή της μείωσης  των τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων τα οποία παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Οι εκδηλώσεις/δράσεις που ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα συμμετέχουμε είναι οι εξής:

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00 – Στα πλαίσια της Εβδομάδας Κινητικότητας, διοργανώνεται παρουσίαση του νέου συστήματος χρήσης ποδηλάτων (nextbike) στην μείζον Λευκωσία, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, στη Λευκωσία. Ομιλητής κ. Νεόφυτος Ιωάννου.

Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 11:00 – Εκδήλωση σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου με θέμα «Οδική Ασφάλεια και Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας», στο Φυτώριο Καλλιτεχνών, στο Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας, (δίπλα από τη Βουλή). Η εκδήλωση θα γίνει στα αγγλικά, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και απευθύνεται στους αλλοδαπούς και κοινοτικούς εργαζόμενους στη Κύπρο. Θα διανεμηθούν δωρεάν φωσφορούχα γιλέκα. 

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00 – 22:00 – Συμμετοχή στην εκδήλωση “European Mobility Week”. Θα λειτουργήσει περίπτερο ενημέρωσης από την Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού. Θα υπάρχει  ερωτηματολόγιο με κλήρωση με δώρο ένα ποδήλατο!

Απαιτείται επιπλέον να αλλάξουμε τρόπο ζωής.  Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κυκλοφορούμε μόνο με το αυτοκίνητο και να περιμένουμε ότι θα λύσουμε το πρόβλημα της συμφόρησης.