Μετά από πολύμηνες παλινδρομήσεις που εξέθεσαν ακόμα περισσότερο τη Βουλή, επέστρεψε η λίστα Γιωρκάτζη στη Βουλή. Κανένας δεν μπορεί να μην παραδεχτεί ότι καταλυτικό ρόλο για να επιστραφεί η λίστα Γιωρκάτζη στη Βουλή ήταν η πρόταση του κ. Περδίκη για δημιουργία Ad Hoc επιτροπής.

Με λύπη μας όμως διαπιστώνουμε πως είναι εμφανέστατη η προχειρότητα, εκ πρώτης όψεως, της λίστας των μη εξυπηρετούμενων δανείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Με μια απλή πρώτη ανάγνωση επιβεβαιώνεται η αναξιοπιστία της και η έλλειψη αρκετών ονομάτων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων από αυτή.

Εντούτοις ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τονίζουμε πως επιβάλλεται η δημοσιοποίησή της για να εκτεθούν τα άτομα που την συνέταξαν και να προχωρήσουμε χωρίς σκιές και αμφισβητήσεις στο επόμενο βήμα.

Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα. Θα επιτρέψουν τα κόμματα και η πλειοψηφία των βουλευτών να δοθεί στη δημοσιότητα; Θα υπάρξει αξιόπιστη και με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα διερεύνησης των στοιχείων της λίστας και άλλων συναφών στοιχείων;

Δυστυχώς η στάση του Προέδρου της Βουλής κ. Συλλούρη δεν είναι καθόλου βοηθητική. Θεωρούμε εντελώς αντιδεοντολογική τη δήλωση του ότι ακόμα κι αν η Ολομέλεια της Βουλής αποφασίσει να δημοσιευτεί αυτούσια η λίστα, αυτός δεν πρόκειται να την δώσει στη δημοσιότητα. Η προβοκατόρικη πρόκληση/απειλή που απευθύνει προς τα κόμματα προκειμένου να τα εκβιάσει και να εκμαιεύσει την αρνητική τους θέση έναντι της δημοσιοποίησης, να αναλάβουν τα ίδια την δημοσιοποίηση, άφησε περιθώρια για λαϊκισμό και ψευδοπαλληκαρισμούς και απορρίπτεται από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. 

Εμείς καλούμε τα κόμματα να ψηφίσουν υπέρ της δημοσιοποίησης της λίστας Γιωρκάτζη. Καλούμε τον Πρόεδρο της Βουλής να δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει την απόφαση της Βουλής όποια κι αν είναι. Ας μην ξεχνούμε ότι η άρνηση του κ. Κουλία να αποστείλει την επιστολή προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για να αποστείλει την λίστα στην επιτροπή, ως αποφάσισε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, ήταν ο λόγος που οδήγησε τον κ. Περδίκη να καταθέσει την εισήγηση για Ad Hoc επιτροπή, για να σταματήσει ο διασυρμός της Βουλής που ήδη είχε κρατήσει πολλούς μήνες.