Ως «σημείο Α», δηλαδή χωρίς συζήτηση, αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από τους Υπουργούς Εξωτερικών ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική μεσόγειο.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζει το γεγονός της έγκρισης των κυρώσεων κατά της Τουρκίας όσον αφορά τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η απόφαση της ΕΕ αναμένεται να επιβάλει οικονομικά μέτρα κατά των φυσικών και νομικών προσώπων που σχετίζονται, επωφελούνται άλλα και υποστηρίζουν τις παράνομες τούρκικες γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα τα εν λόγω μέτρα θα εφαρμοστούν εντός του τρέχοντος έτους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως τα μέτρα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Παρά ταύτα σημειώνουμε πως η κατάσταση με την Τουρκία επιβάλει ακόμη περισσότερες και πιο σοβαρές κυρώσεις.

Ας ελπίσουμε λοιπόν πως η Τουρκία μετά την κύρωση και την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων εναντίον της θα τερματίσει τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.