Σε ερώτημα της Α. Ατταλίδου απαντά πως δεν είναι σε θέση να «ταυτοποιήσει» 759 περιπτώσεις που αναφέρονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή

Την αδυναμία του να ελέγξει κατά πόσο ακυρώθηκαν αγοραπωλητήρια έγγραφα, που έγιναν στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, επιβεβαίωσε το Υπουργείο Οικονομικών, με απάντηση που απέστειλε σε ερώτημα της Βουλεύτριας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ.  Αλεξάνδρας Ατταλίδου.

Συγκεκριμένα, μετά την αποκαλυπτική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα «χρυσά διαβατήρια», στην οποία ο Γενικός Ελεγκτής έκανε λόγο για 759 ενδεχόμενες εικονικές πράξεις που αντιστοιχούσαν σε ακυρώσεις συμβολαίων ύψους περί τα €1 δις., η κ. Ατταλίδου ζήτησε, την 1η Σεπτεμβρίου, να ενημερωθεί για το αν οι πολιτογραφηθέντες προέβησαν όντως σε επένδυση σύμφωνα με τα κριτήρια του ισχύοντος Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος ή αν επρόκειτο για εικονική πράξη.

Στην απάντησή του, ημερομηνίας 13 Οκτωβρίου 2022, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, αναφέρει πως το Υπουργείο Οικονομικών «δεν είναι σε θέση να ταυτοποιήσει τις 759 περιπτώσεις στις οποίες κάνει αναφορά ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεσή του» και «να ελέγξει κατά πόσο αγοραπωλητήρια έγγραφα ακυρώθηκαν».

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε αδιανόητη τη στάση του Υπουργείου και την αδυναμία που παρουσιάζει ως προς τον έλεγχο των αγοραπωλητηρίων συμβολαίων μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Εάν τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επιβεβαιωθούν, σημαίνει πως εκατοντάδες επενδύσεις παρέμειναν στα χαρτιά, οδηγώντας αφενός στην πολιτογράφηση προσώπων χωρίς αυτά να έχουν προβεί σε οποιαδήποτε επένδυση και αφετέρου σε απώλειες τεράστιου ύψους δημοσίων εσόδων.

Στην επιστολή που απέστειλε η κ. Ατταλίδου ζήτησε παράλληλα, να κοινοποιηθούν στην Βουλή των Αντιπροσώπων τα ονόματα των παρόχων οι οποίοι υπέβαλαν εκ μέρους πελατών τους αιτήσεις για εξασφάλιση πολιτογράφησης, των οποίων τα σχετικά συμβόλαια ακυρώθηκαν, καθώς και τον αριθμό των περιπτώσεων που χειρίστηκε ο κάθε πάροχος.

Όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υπ. Οικονομικών, η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία δημοσιεύθηκε στις 22 Αυγούστου 2022, εξετάζεται αυτή την περίοδο από την Νομική Υπηρεσία.