Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αγωνιζόμαστε στο να τροποποιηθεί ο νόμος περί παραλίων έτσι ώστε να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των πολιτών σε παραλίες λουόμενων έναντι αυτών που τις εκμεταλλεύονται κερδοσκοπικά με δυο προτάσεις νόμου που βρίσκονται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

Σήμερα συζητήθηκε η πρόταση νόμου του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου που καθιστά  υποχρεωτική τη δημοσίευση των σχεδίων χρήσης της παραλίας στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός δεκαπέντε ημερών από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής παραλιών.

Με βάση τη Σύμβαση του Άαρχους, οι πολίτες δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στα εγκεκριμένο σχέδιο για κάθε παραλία έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα για να προχωρήσουν σε καταγγελία σε περίπτωση που αυτό παραβιάζεται.

Κάθε καλοκαίρι υπάρχουν παράπονα ότι  παραβιάζεται ο νόμος περί προστασίας της παραλίας και δημοσιοποίηση των σχεδίων θα βοηθήσει τους πολίτες να εντοπίζουν τις παρανομίες.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου τόνισε πως «αποτελεί ζωτικής σημασίας το γεγονός πως θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν οι τοπικές αρχές και η δέσμευση αυτή να είναι δημόσια έναντι στους συμπολίτες και επισκέπτες των παραλιών τους».

Δεύτερη πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργο Περδίκη προνοεί ότι το 50% της επιφάνειας αλλά και της πλευράς προς τη θάλασσα μιας οργανωμένης παραλίας λουόμενων θα προσφέρεται για ελεύθερη τοποθέτηση ομπρελών και κρεβατιών ώστε να εξασφαλίζεται ότι θα έχουν χώρο στις παραλίες όλοι οι λουόμενοι και όχι μόνο οι πελάτες των ξενοδοχείων ή όσοι μπορούν να πληρωθούν.

Ως Κίνημα Οικολόγων  – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι οι παραλίες πρέπει να μείνουν δημόσιες και οποιοσδήποτε θέλει να τις απολαμβάνει.