Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, συνεχίστηκε η εξέταση του νομοσχεδίου για την θεσμοθέτηση της Αρχής Κατά της Διαφθοράς. Εκφράστηκαν, από τη Νομική Υπηρεσία ορισμένες ανησυχίες, αλλά και από την κυβερνητική παράταξη, αρκετές προφάσεις ως πρακτικά αλλά και Συνταγματικά κωλύματα προκειμένου να αποφευχθεί η ενίσχυση, της υπό σύσταση Αρχής κατά της Διαφθοράς, με ανακριτικές εξουσίες.

Παρ’ όλα αυτά, ακούσαμε με ικανοποίηση, τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, το βράδυ της Δευτέρας 10 Ιανουαρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΡΙΚ, να αναφέρεται στο συγκεκριμένο ζήτημα, έχοντας διαφορετική στάση. Ειδικότερα, τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ανέφερε πως εάν χρειαστεί σχετική τροποποίηση του Συντάγματος, για να προσπελαστούν τα νομικά κωλύματα, αυτή θα γίνει.

Σε δηλώσεις της η Βουλεύτρια του Κινήματος κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου αναφέρει πως: «Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αναμένουμε, στην Ολομέλεια της Βουλής, να στηριχθεί και να υπερψηφιστεί με ευρεία συναίνεση, η τροπολογία που έχουμε καταθέσει στο Νομοσχέδιο για τη σύσταση Αρχής κατά της Διαφθοράς, που αφορά την ενίσχυσή της με ανακριτικές εξουσίες. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες, να μετατρέψουμε τα λόγια σε πράξεις ουσίας.

Το Κίνημα κατέθεσε την εν λόγω τροπολογία για να δώσει ουσιαστικές εξουσίες στην Αρχή, αντίστοιχες με αυτές που έχει η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Θεωρούμε πως είναι ο μόνος τρόπος να παταχθεί η διαφθορά, δεδομένου ότι υπάρχει και ειλικρινής πολιτική βούληση για να γίνει αυτό. Αυτή είναι και η επιθυμία της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών αλλά και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, από την αρχή της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή».