Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος γίνεται ρεντίκολο διεθνώς για το θέμα των διαβατηρίων και δυστυχώς, όχι αδίκως.

Το σημερινό ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα εγείρει πολλά και σοβαρά ερωτήματα για όσους πολιτειακούς ή μη αξιωματούχους και ιδιώτες εμφανίζονται να δίνουν διαβεβαιώσεις ότι μπορεί να παρακαμφθούν οι νόμιμες διαδικασίες πολιτογράφησης ώστε να δοθεί διαβατήριο σε έναν καταδικασθέντα για ξέπλυμα χρήματος. 

Οι εξηγήσεις που έδωσαν νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και η εταιρεία του βουλευτή του ΑΚΕΛ δεν είναι ούτε ικανοποιητικές, ούτε και πειστικές.

Για εμάς είναι αυτονόητο ότι, οι πολιτειακοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην πρωτοφανή αυτή υπόθεση οφείλουν, για λόγους αρχής και ευθιξίας, να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από ανεξάρτητες αρχές. Απαιτούμε να επανεξεταστούν όλοι οι φάκελοι παραχώρησης διαβατηρίων στους οποίους έχουν σχέση τα πρόσωπα που εμφανίζονται στο ρεπορτάζ και απαιτούμε να δοθούν όλα τα ευρήματα στη δημοσιότητα για σκοπούς πλήρης διαφάνειας.

Απαιτούμε τέλος, μια απολογία από όσους μας είχαν διασύρει ότι δήθεν διαρρέουμε απόρρητα έγγραφα σε εχθρούς της Κύπρου. Οι πραγματικοί εχθροί είναι όσοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς για τα οποία εμείς αποδεδειγμένα έχουμε μηδενική ανοχή. 

Υπενθυμίζουμε ότι είμαστε το μόνο κόμμα που από το 2011 καταθέσαμε σωρεία προτάσεων για τη βελτίωση και θωράκιση του επενδυτικού μας προγράμματος οι οποίες απορρίπτονταν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την κυβέρνηση. Αν οι προτάσεις μας είχαν υλοποιηθεί, η Κύπρος δεν θα βρισκόταν στη δεινή θέση που βρίσκεται σήμερα.