Για άλλη μια φορά, με την πολιτική της επίδειξης εμπιστοσύνης στις τράπεζες και του εξαναγκασμού της βουλής προς υπερψήφιση νομοσχεδίων που τους δίνουν όλα τα όπλα σε αυτές, κυβέρνηση και κόμματα άφησαν χιλιάδες πολίτες, χωρίς διάκριση, στα χέρια των τραπεζών.
Όσοι έμαθαν να αφουγκράζονται την κοινωνία, έχουν εντοπίσει ότι επικρατεί μεγάλη αναστάτωση από την μαζική, ανελέητη και ασταμάτητη αποστολή επιστολών που επί της ουσίας απειλούν με εκποιήσεις τους δανειολήπτες, χωρίς να γίνεται ούτε μια διάκριση, ούτε έρευνα και χωρίς καν να προσμετρούν τους λόγους και αιτίες που οδήγησαν τους δανειολήπτες στη σημερινή τους κατάσταση.
Πρόκειται για την ίδια μαζικότητα αποστολής επιστολών που είχαμε παρατηρήσει να συμβαίνει από την επομένη που η βουλή ψήφισε τα νομοσχέδια που δίνουν στις τράπεζες όλα τα όπλα και εργαλεία. Είναι οι γνωστές σε πολλούς οι επιστολές τύπου «Θ» και «Ι» που αφορούν σε εκποιήσεις. Τέτοιες επιστολές μάλιστα, έλαβαν και πολίτες οι οποίοι συζητούν με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να προβούν σε αναδιάρθρωση των δανείων τους!
Δυστυχώς το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επιβεβαιώνεται σε όλα για τα οποία είχε προειδοποιήσει. Με την προχειρότητα και τη βιασύνη που χειρίστηκε η κυβέρνηση την άρον – άρον ετοιμασία των νομοσχεδίων, οι αδυναμίες ήταν αναμενόμενες. Ευθύνη έχουν και τα κόμματα που υπέκυψαν στον εκβιασμό της κυβέρνησης και δεν δέχτηκαν καμία τροποποίηση απο αυτές που είχαμε καταθέσει.
Κομβικό σημείο είναι το γεγονός ότι κυβέρνηση και Βουλή αρνήθηκαν την πρόταση μας να καθοριστεί δια νόμου και με σαφή κριτήρια ο «στρατηγικός κακοπληρωτής», γεγονός που θα επέτρεπε την άνετη επιβολή σκληρών μέτρων. Όπως ψηφίστηκαν οι νόμοι, πολλοί αθώοι και καλοπροαίρετοι δανειολήπτες βρίσκονται στην ίδια μοίρα με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης.
Ακόμα και όσοι είδαν θετικά στην νομοθεσία που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, όπως ο Σύνδεσμος Δανειοληπτών, κατανοούν ήδη απο νωρίς ότι είχαν λάθος. Τώρα άρχισαν να το κατανοούν κι άλλοι και δεν είμαστε βέβαιοι αν είναι ήδη αργά.