Εξακολουθεί να υφίσταται η άρνηση της Τουρκίας για να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ την ίδια ώρα η Ευρώπη εκφράζει την αβολίδωτη αλληλεγγύη και τη στήριξη της στην Κύπρο.

«Ψάχνουμε τρόπο επίλυσης που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Κι εμείς αυτό συζητήσαμε. Να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η Ε.Ε. θα προσπαθήσει να βοηθήσει στη διανομή των εσόδων από τον πλούτο των υδρογονανθράκων ανάμεσα στις δύο πλευρές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απείλησε τον κ. Μπορέλ πως «η Τουρκία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε εις βάρος της ενέργεια από τη μεριά της Ευρώπης», ενώ παραμένουν ανένδοτοι στα αιτήματά τους.

Η στάση της τουρκικής Κυβέρνησης είναι επιεικώς προσβλητική για το σύνολο των Κυπρίων και παραβιάζει βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου.

Μετά τη δέσμευση της Ένωσης στη συνέχιση της προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, την οποία και η Ε.Ε. καταδίκασε, δια στόματος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, η Ευρώπη γι’ ακόμα μια φορά μένει μόνο στα λόγια χωρίς ουσιαστικές πράξεις.

Από την άλλη η αναφορά του κ. Μπορέλ σε συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για διαμοιρασμό των κερδών από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της ανατολικής Μεσογείου μόνο απορία και σύγχυση προκαλεί. Η κυπριακή Κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει διευκρινίσεις και ξεκάθαρη διόρθωση.

Η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται διαρκώς, τόσο στην ΑΟΖ όσο και στο θέμα της Αμμοχώστου. Η Ευρώπη στηρίζει την Κύπρο στα λόγια αλλά στις πράξεις είναι απούσα.