Δήλωση Προέδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη για την σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το γεγονός ότι η δήλωση του κ. Ντ. Τούσκ περιορίστηκε στο ότι η ΕΕ στέκεται ενωμένη πίσω από την Κύπρο και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών της και πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα στενά, κρίνεται ως ανεπαρκής και σίγουρα δεν μας ικανοποιεί.

Είναι η άποψη μας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών πρέπει να λάβουν σοβαρά μέτρα όχι μόνο για να σταματήσει η Τουρκία τις παράνομες πράξεις της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια γεγονότα.

Η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί όπως στην περίπτωση της Κριμαίας, δηλαδή διπλωματικά μέτρα, ατομικά περιοριστικά μέτρα με δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, περιορισμούς όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις, οικονομικές κυρώσεις και περιορισμούς όσον αφορά την οικονομική συνεργασία.

Ήδη οι Ευρωπαίοι Πράσινοι κάλεσαν τους ηγέτες της ΕΕ που συνήλθαν να σταματήσουν την Τουρκία. Η στάση και η στήριξη των Ευρωπαίων Πρασίνων αποτελεί για την Κυπριακή Δημοκρατία ένα εργαλείο υποστήριξης, που μαζί με τις άλλες τοποθετήσεις άλλων πολίτικων ομάδων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη κυπριακή κυβέρνηση για να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ουσιαστικές κυρώσεις, πέραν των λόγων συμπάθειας και συμπαράστασης.