Ανησυχία και προβληματισμό εκφράζει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σε σχέση με την υποστελέχωση στα Τμήματα Ατυχημάτων και Πρώτων Βοηθειών των Νοσοκομείων (ΤΑΕΠ), καθώς οι πολίτες διαμαρτύρονται για ταλαιπωρίες ωρών, την ίδια ώρα που Γιατροί και Νοσηλευτές καλούνται να εξετάσουν τέτοιο αριθμό ασθενών, που είναι πέραν των δυνατοτήτων τους.

Η εφημερίδα “Φιλελεύθερος”  σήμερα γράφει για έλλειψη ενδιαφερομένων στην προσπάθεια πρόσληψης 40 Νοσηλευτών, με τον αριθμό των αιτήσεων να είναι λιγότερες από 10. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η λύση στην υποστελέχωση μάλλον θα δοθεί με υπερωριακή απασχόληση.

Οι Γιατροί διαμαρτύρονται, καθώς φαίνεται να προκύπτουν ζητήματα από τις μετακινήσεις εκτάκτων ιατρικών λειτουργών από ήδη υποστελεχωμένο ΤΑΕΠ για κάλυψη άλλου τμήματος, μεταθέσεις γιατρών σε Εξωτερικά Ιατρεία, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου Γιατρός καλείται να εξετάσει περί των 40 ασθενών και έπειτα να μεταβεί για 7ωρη εργασία σε ΤΑΕΠ. Ταυτόχρονα έχουμε ακούσει και παράπονα από γιατρούς οι οποίοι όταν στο πρόγραμμα τους δεν δηλώσουν ωράρια σε ΤΑΕΠ, περίπου μαυροπινακίζονται.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη για την δημόσια υγεία. Είναι εμφανές ότι Νοσηλευτές και Γιατροί έχουν φτάσει στα όρια τους λόγω των συνθηκών στις οποίες καλούνται να εργαστούν. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που οι αιτήσεις για πρόσληψη 40 νοσηλευτών δεν έχουν συμπληρωθεί ούτε κατά το ήμισυ. Ποιος θα ήθελε να δουλέψει κάτω από τέτοιες συνθήκες;

Για την κατάσταση στα νοσηλευτήρια υπάρχουν ευθύνες. Δεν μπορεί οι πλείστες των Ευρωπαϊκών χωρών να έχουν ΤΑΕΠ που λειτουργούν με το ένα τρίτο της χρονοκαθυστέρησης που παρατηρείται στις καλύτερες των περιπτώσεων στην Κύπρο, οι Γιατροί και οι Νοσηλευτές να επιδιώκουν να εργοδοτηθούν στα νοσηλευτήρια του κράτους, ενώ στην Κύπρο η κατάσταση να θυμίζει άλλες αποχές σε άλλη ήπειρο.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Υγείας και όσοι άλλοι εμπλέκονται στο σοβαρό θέμα της υγείας να εγκύψουν στο πρόβλημα και άμεσα να εξευρεθούν λύσεις, πριν θρηνήσουμε θύματα είτε από την υποστελέχωση, είτε από αμέλεια Γιατρού ή Νοσηλευτή λόγω εξάντλησης από τις υπερωρίες.