Ως να μην ήταν αρκετά τα μαθήματα που έκανε ο νεοσουλτάνος Ερντογάν στην τελευταία παράνομη επίσκεψη του στην Κύπρο και στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, στα κατεχόμενα, παρανόμως θα βρίσκεται σήμερα και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με σκοπό να εξεταστούν, λένε, τα επόμενα βήματα των Τούρκων στο Κυπριακό.

Την ίδια ώρα που η Τουρκία ετοιμάζει τον κ. Ακιντζί στα επόμενα του βήματα, στη Λευκωσία παρατηρείται μια ήρεμη καρτερικότητα στην άφιξη της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ. Με επίγνωση της αναφοράς, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αναφερόμαστε εκ νέου στον διπλωματικό αναλφαβητισμό της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Λειτουργεί ωσάν να μην μπορεί να διαβάσει τα μηνύματα και για μια φορά να προηγηθεί των εξελίξεων, χαράσσοντας μια πολιτική που να έχει στόχους και όφελος για την εξέλιξη του Κυπριακού.

Εκείνο που επιβάλλεται αυτή την ώρα είναι αρχικά η αποβολή της νωχελικότητας που διακατέχει την Κυβέρνηση Αναστασιάδη και κατά δεύτερον η αποκόλληση από την εμμονή στο θέμα των εγγυήσεων και το Γκραν Μοντάνα.

Απαιτείται η προετοιμασία στα θέματα που θα συζητηθούν σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις και που εμφανώς θα τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Ο κ. Ακιντζί δέχεται συνεχώς ιδιαίτερα μαθήματα από την Τουρκία. Ενδεχομένως ανάμεσα στις προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών, εκτός από την αποδοχή του πλαισίου Γκουντέρες ο κ. Ακιντζί να ζητήσει όπως τεθεί χρονοδιάγραμμα για κατάληξη των συνομιλίων, υπογραφεί μια ενδιάμεση συμφωνία και φυσικά να συμφωνηθεί η συνδιαχείριση του φυσικού αερίου. Ας μην ξεχνούμε ότι θέματα όπως για παράδειγμα η εκ περιτροπής προεδρία και τα χιλιάδες μικρά βέτο των Τούρκων για τον κ Ακιντζί έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Όλα αυτά έχουν συζητηθεί στο Προεδρικό; Ξέρουμε που βαδίζουμε; Σχεδιάστηκε ο χειρισμός της κας Λουτ και η αξιοποίηση της παρουσίας της; Σε περίπτωση ανατροπών υπάρχει σχέδιο β;

Οι πρόσφατες αναφορές του κατοχικού ηγέτη τις οποίες χειροκροτεί η Τουρκία και παρακολουθεί με απάθεια η Ελληνοκυπριακή ηγεσία, απαιτούν δράση, χειρισμούς και πολιτικές παραστάσεις στο άμεσο μέλλον, κάτι που ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν βλέπουμε να συμβαίνει.

Ήδη οι προκλήσεις έγιναν πράξη με την έκδοση της Naxtex από την Τουρκία – την ώρα που η κα Λουτ βρίσκεται στο προεδρικό με τον κ. Αναστασιάδη – και δεσμεύει το βόρειο μέρος της περιοχής του Ακάμα μέχρι και το μισό τεμάχιο 6, που η Τουρκία θεωρεί δική της υφαλοκρηπίδα, για να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ναυτικές ασκήσεις. Ένα θεματάκι με τη συνέπεια το έχουν εκεί στο Προεδρικό. Δεν ήταν την Κυριακή που κήρυξε μορατόριουμ δηλώσεων και πράξεων στο θέμα των απαλλαγών και αποσπάσεων των εκπαιδευτικών; Από την μία ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Υπουργός, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ μας έχουν φλομώσει στις ανακοινώσεις και -προπαντός – σε εμπρηστικές ενέργειες.