Τις έντονες ανησυχίες του εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργος Περδίκης, κατά την πρωινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη και τη ρωσική εταιρεία Rosatom, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου.

Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, φαίνεται να προχωρεί λόγω της αναθέρμανσης των σχέσεων Τουρκίας- Ρωσίας.

Κατά τη συνάντηση έγινε γνωστό ότι το εργοστάσιο θα διαχειρίζεται τουρκική εταιρεία, θυγατρική της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, Rosatom. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις ανησυχίες μας γιατί η εταιρεία – αν και ρωσικών επί του παρόντος συμφερόντων – θα λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της τουρκικής δικαιοσύνης. Ξέρουμε όλοι πιο είναι το επίπεδο της δικαιοσύνης στη γειτονική χώρα.

Το πιθανότερο είναι να αρχίσει η λειτουργία του το 2023 αν τελικά καταφέρει να αδειοδοτηθεί δεδομένου ότι υπάρχουν τοπικές και παγκόσμιες αντιδράσεις.

Ο κ. Περδίκης μετά την συνάντηση τόνισε χαρακτηριστικά: “Υπήρξε πλήρης διαφωνία με την εταιρεία. Προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες μας, αλλά με τα στοιχεία που μας έδωσαν μας έκαναν περισσότερο ανήσυχους. Η εταιρεία που θα το διαχειριστεί θα είναι εγγεγραμμένη στην Τουρκία και θα υπόκειται στην νομοθεσία της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, θα υπόκειται σε τουρκικό το νομικό δίκαιο, ενώ στην εταιρεία θα μπορούν να αποκτήσουν μετοχές τρίτοι μέχρι και 45%.

Συνεχίζουμε να είμαστε κάθετα αντίθετη στη δημιουργία του, πυρηνικού εργοστασίου στο Άκιουγιου ακριβώς απέναντι από τη Κύπρο και θα επιμείνουμε στις δράσεις μας, ώστε και την ύστατη στιγμή να αποτρέψουμε τη λειτουργία του. Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε προβεί σε συνεχόμενες διαμαρτυρίες και επιστολές μέχρι και τον Πρόεδρο Πούτιν, ώστε να μην προχωρήσει η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού που θα φέρει δίπλα μας ένα μεγάλο κίνδυνο. Ενέργειες έχουν γίνει και προς Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να εκδώσει σχετικό ψήφισμα καταδίκης της πυρηνικής προσπάθειας της Τουρκίας”.