Τρεις μήνες μετά την 21η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι (COP21) η εκστρατεία «Ώρα της Γης» προσδοκά να κινητοποιήσει, σήμερα  Σάββατο 19 Μαρτίου, εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο για την τήρηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στη σύνοδο αυτή για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Στόχος της πρωτοβουλίας  αυτής (που ξεκίνησε στην Αυστραλία  το 2007 από  το Διεθνές Ταμείο για τη Φύση – WWF) είναι να υπενθυμίσει ότι η ενέργεια που καταναλώνεται έχει μεγάλο κόστος για τον πλανήτη και να υποκινήσει τις κυβερνήσεις και τους πολίτες  να δράσουν για το κλίμα.

Τα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο), που χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ευθύνονται για τα 3/4 των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Με τη συμφωνία  της 12ης  Δεκεμβρίου 2015, η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να διατηρήσει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω των 2 βαθμών» σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο.

Η  «Ώρα της Γης» επιτρέπει στην κάθε χώρα, οργανωμένο σύνολο ή  πολίτη –μέσα διαδραστικές εκστρατείες ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– να  συμμετέχει στην  προσπάθεια  για καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών ώστε οι δεσμεύσεις της COP21 να τηρηθούν και το 2016  να αποτελέσει χρονιά συνοχής.

Σήμερα, στα πλαίσια της «Ώρας της Γης» εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες σε περισσότερες από 170 χώρες (μεταξύ αυτών και η Κύπρος)  θα ενωθούν για τον εορτασμό του πλανήτη κλείνοντας τα φώτα για μια ώρα – την «Ώρα της Γης».

 

Με αυτόν τον μηχανισμό, εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, κυβερνήσεις, πόλεις, οργανώσεις και επιχειρήσεις  γίνονται ο καταλύτης για σημαντικότατες ή και μικρότερες αλλαγές προς όφελος του πλανήτη.

Στη χώρα μας η εμβληματική εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος,  πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία του Εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη  ο οποίος υιοθετεί μαζί μας  το σκεπτικό της δέσμευσης της φετινής εκστρατείας που συνοψίζει το μήνυμα  «Σβήνουμε τα φώτα και Ανάβουμε την Κοινωνική μας Δύναμη».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

  • Καλωσόρισμα από την Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Ιωάννα Παναγιώτου
  • Ομιλία από τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη
  • Αστροπαρατήρηση  από τηλεσκόπια στο θεατράκι του Προεδρικού Μεγάρου.

 

Σήμερα, στις 8.30μμ, σβήνουμε όλοι τα φώτα για μία ώρα, την Ώρα της Γης, γιατί δεν ξεχνάμε ότι η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται.

Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος