Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει την έντονη αντίδρασή της αναφορικά με την πρόθεση του Τμήματος Δασών να αποκόψει 11 δέντρα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακαδημίας, για να αναδιαμορφωθεί ο χώρος στάθμευσης.

Σημειώνουμε πως, με την αποκοπή των συγκεκριμένων δέντρων και την διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης, με άσφαλτο και τσιμέντο, μειώνονται οι υφιστάμενοι χώροι στάθμευσης από 66 σε μόλις 43. Επιπλέον, η σφράγιση του εδάφους θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, όπως αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά, μείωση της απορροφητικής ικανότητας της περιοχής, αύξηση στην απορροή των όμβριων υδάτων, με συνεπακόλουθη αύξηση του κινδύνου πλημμυρών.

Θεωρούμε πως ο σχεδιασμός του Τμήματος Δασών για την αφαίρεση των δέντρων είναι απαράδεκτος και το καλούμε να αναθεωρήσει την απόφαση του. Το πράσινο είναι πολύ σημαντικό για την ποιότητα της ζωής και την υγεία του ανθρώπου, ειδικότερα στην πόλη της Λευκωσίας αφού καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την καταπόνηση πολλών δέντρων.

Πάγια θέση μας είναι οι χώροι στάθμευσης να βρίσκονται εκτός των διαμορφωμένων αστικών πάρκων και θα θέλαμε να δούμε περισσότερη προνοητικότητα σε μελλοντικά σχέδια. 

Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον μόνο απειλή.  Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στους μελλοντικούς μας σχεδιασμούς,  τόσο όσο αφορά την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όσο και στη λήψη μέτρων για μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής  όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, η ξηρασία, ο κίνδυνος για πλημμύρες. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στεκόμαστε δίπλα στην Οικολογική Κίνηση Κύπρου και την Ομάδα Πολιτών «Μαζί για την Αγλαντζιά» στους αγώνες τους για διατήρηση και ενίσχυση του αστικού πράσινου.