Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε χωματερές στα κατεχόμενα το τελευταίο διάστημα μαύρισαν τον ουρανό της Λευκωσίας και των προαστίων της. Οι πυρκαγιές μαίνονταν για ώρες, και δεν άφησαν ανεπηρέαστη μεγάλες περιοχές περιοχή της ελεύθερης Λευκωσίας.
Ωστόσο η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασχολήθηκε με τον έντονο μαύρο καπνό που ρύπανε την ατμόσφαιρα της Κύπρου παρά την μεγάλη έκταση που κάλυψε ο καπνός αλλά και τη διάρκεια της και δεν προέβη σε καμία ειδοποίηση για τους κινδύνους για την υγεία των πολιτών έως και σήμερα.
Ο κίνδυνος είναι ακόμη πιο μεγάλος καθώς η φωτιές ξέσπασαν σε χωματερές στα κατεχόμενα όπου καίγονταν όλων των ειδών υλικά.
Κάθε φορά που έχουμε ανοικτή φωτιά εκπέμπονται επικίνδυνες χημικές ουσίες και είναι γι αυτό που η σύμβαση του ΟΗΕ στην Στοκχόλμη απαγορεύει το άναμμα φωτιάς.
Επιπλέον, δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα όταν αυτά τα σωματίδια και κυρίως επικίνδυνα χημικά κατακάθονται στην γη, αφού εύκολα μπορούν να εισέλθουν στην τροφική μας αλυσίδα είτε μέσω του πόσιμου νερού είτε μέσω γεωργικών καλλιεργειών.
Η ποιότητα του αέρα στην Κύπρο είναι από τα πλέον σοβαρά ζητήματα που έχουμε να διαχειριστούμε λόγω κυρίως των πολλών αυτοκινήτων.
Παράλληλα όμως έχουμε και τα προβλήματα με τα ασφαλτικά εργοστάσια, τις φάρμες τις φωτιές σε δάση, εργοστάσια και χωματερές.
Επιπλέον έχει ήδη βγει ανακοίνωση σήμερα ότι αέριες μάζες παρασέρνουν σκόνη σε ολόκληρο το νησί από τις γειτονικές μας χώρες, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον αέρα που αναπνέουμε με μικροσωματίδια και χημικά.
Βάσει ερευνών του Κυπριακού Ινστιτούτου, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Κύπρου, χάνουν τουλάχιστον ένα χρόνο από τη ζωή τους λόγω της κακής ποιότητας του αέρα, με τα παιδιά να αποτελούν την πλέον ευάλωτη ομάδα.
Επίσης εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος αναφέρονται σε 600 με 800 άτομα να χάνουν πρόωρα τη ζωή τους στην Κύπρο λόγω της κακής ποιότητας του αέρα.
Ενώ η κυβέρνηση γνωρίζει το σοβαρό αυτό πρόβλημα εδώ και χρόνια όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο για την επίλυση του αλλά αποφεύγει και την ενημέρωση του πληθυσμού.