Με μεγάλη μας λύπη πληροφορούμαστε πως από το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα για ύδρευση – μετά το φράγμα του Κούρη – το φράγμα Καλαβασού, τερματίζεται η διοχέτευση νερού λόγω ρύπανσης.

Η ρύπανση του ταμιευτήρα Καλαβασού έχει επιβεβαιωθεί από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), το οποίο για προληπτικούς λόγους τερμάτισε τη λειτουργία του, έτσι το πόσιμο νερό μεταφέρεται απευθείας από το φράγμα του Κούρη, που βρίσκεται στην Επαρχία Λεμεσού, μετά την ρύπανση του φράγματος Καλαβασού στην Επαρχία Λάρνακας.

Αυτό που πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε είναι πως αυτό το ζήτημα δεν αφορά μόνο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος η των υγροβιότοπων άλλα αφορά την προστασία της υγείας όλων μας, τη δημόσια ασφάλεια άλλα και της επάρκειας του πόσιμου νερού.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια μας και θεωρούμε πως έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να επιλυθεί το υφιστάμενο πρόβλημα της ρύπανσης των ταμιευτήρων ύδρευσης από τα απόβλητα των εγκαταλελειμμένων μεταλλείων.

Το θέμα έχει μια γενικότερη και πολύ σοβαρή πτυχή και αφορά τα υπολείμματα της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Δυστυχώς σε όλη την Κύπρο βρίσκονται διάσπαρτα τα εγκαταλελειμμένα μεταλλεία από τα οποία διοχετεύονται στο περιβάλλον μεταλλικές ουσίες. 

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά τα ζητήματα που αφορούν την καταστροφή του περιβάλλοντος και που άπτονται της υγείας των ανθρώπων δεν αποτελούν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι ανενόχλητοι συνεχίζουν να ασχολούνται με θέματα που αφορούν το δικό τους συμφέρον.