Μετά την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τώρα και  η Επιτροπή Αξιολόγησης των μέτρων που λαμβάνονται κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (Moneyval) του Συμβουλίου της Ευρώπης καταγράφει και εκείνη με τη σειρά της τα προβλήματα που η πολιτική των «χρυσών διαβατηρίων» έφερε στο νησί μας.

Η Κύπρος – δυστυχώς – διατηρεί τη φήμη της ως παράδεισος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Μετά και τις πολιτογραφήσεις σαν αυτή  του Τζο Λόου που φέρεται, να έκανε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος πέραν των 400 εκατομμυρίων δολαρίων και την παραχώρηση Κυπριακής υπηκοότητας σε άτομα του καθεστώτος της Καμποτίας που βαρύνονται με κατηγορίες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και εγκλημάτων κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τώρα η Moneyval αναφέρει στην πολυσέλιδη έκθεσή της πως οι κυπριακές αρχές δεν έχουν αξιολογήσει συνολικά τον κίνδυνο που σχετίζεται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Εκτός από τις πολιτογραφήσεις – που μπάζουν από παντού – η Moneyval τονίζει την ανυπαρξία επαρκούς καταπολέμησης ξεπλύματος χρήματος από έσοδα εγκληματικών πράξεων εκτός Κύπρου, όπως και την ανυπαρξία επίσημης αξιολόγησης κινδύνων. Ενώ οι τράπεζες – αναφέρει η Moneyval – εντοπίζουν τις ύποπτες δραστηριότητες, ωστόσο οι πάροχοι διοικητικών υπηρεσιών απέτυχαν να το πράξουν.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών κ. Πετρίδης, ανέφερε πως τόσο το Υπουργείο του, όσο και η Κυβέρνηση δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις συστάσεις της Moneyval και να κλείσουν τις τρύπες. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ευελπιστούμε η «δέσμευση», καμία σχέση να έχει με εκείνη την πασίγνωστη του 2013 και να δούμε όντως αποτελέσματα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως προϋπόθεση για την ουσιαστική καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς, είναι η διαφάνεια αλλά και η τιμωρία. Η ατιμωρησία και η συσκότιση είναι η καλύτερη συνταγή για επανάληψη των φαινομένων αυτών. 

Ως Οικολόγοι δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά. Είμαστε στην ακριβώς απέναντι πλευρά και πολεμούμε τις νοοτροπίες αυτές καθημερινά, αδιαλείπτως και αδιακρίτως.