Η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη δεν έχει σχέδιο για αντιμετώπιση του μείζονος θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κάθε φορά που τίθεται θέμα στην Βουλή, η απάντηση είναι ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα φέρει και τη μείωση των ΜΕΔ. Όμως δεν μπορεί να εξηγήσει πως από τη μια διαφημίζει τον υψηλό ρυθμό “ανάπτυξης” ενώ ο δείκτης των ΜΕΔ παραμένει υψηλός. Το γεγονός αυτό σημειώνουν και οι “γκουρού” της ιδεολογίας του κ Αβέρωφ Νεοφύτου και της κυβέρνησης, δηλαδή οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου προσπάθησε χθες να απογειώσει την πρόταση του Νικόλα Παπαδόπουλου για τη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα διαχείρισης των ΜΕΔ, μια πρόταση που κατατέθηκε αρχικά από το “Κίνημα κατά των εκποιήσεων” και από το κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων.

Θυμήθηκε ότι στο δημόσιο φορέα διαχείρισης των ΜΕΔ θα συμμετέχουν με κεφάλαια τα γνωστά hedge funds, τα οποία αποκάλεσε “γεράκια”. Αυτό που εσκεμμένα δεν ανέφερε ο κ. Νεοφύτου είναι ότι τη διαχείριση του φορέα θα έχει η κυβέρνηση και όχι τα hedge funds, όπως ήδη συμβαίνει με τη συνεργασία του Συνεργατισμού με της Altamira.

Το περίεργο είναι ότι ο κ. Μαλάς αντί να σπεύσει να στηρίξει την πρόταση για τον δημόσιο φορέα για τα ΜΕΔ, περί άλλων τυρβάζει.

Για τέσσερα χρονιά αυτή η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τους δανειολήπτες και τα ΜΕΔ. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει πρόγραμμα και σχέδιο. Αυτοί (Αναστασιάδης – Μαλάς) δεν έχουν.