Ανακοινώθηκε χθες ότι η ΕΝΙ και η Total έστειλαν αίτημα στο Υπουργείο Ενέργειας για διαμοιρασμό των δικαιωμάτων έρευνας και ανάπτυξης στο τεμάχιο 8, γεγονός που δείχνει ότι οι κολοσσοί δεν κάνουν πίσω από τους ενεργειακούς τους σχεδιασμούς στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η επιτυχία να βρεθούν οι δύο κολοσσοί στην ΑΟΖ της Κύπρου, οχυρώνουν αφενός την Κυπριακή Δημοκρατία σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, στέλνουν όμως και το μήνυμα ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές εσαεί.

Αποτελεί θέση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ, είναι η απάντηση στα  επικίνδυνα για την Κυπριακή Δημοκρατία σενάρια συνεκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου και του αγωγού μέσω Τουρκίας.

Με τις χθεσινές εξελίξεις στο επίκεντρο είναι πλέον επικίνδυνη η κάθε δήλωση – που έστω και κατ’ ελάχιστο – παρέχει άλλοθι στις τουρκικές αιτιάσεις ή αναφορές που ταυτίζονται με την τουρκική ατζέντα.