Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψη του στα κατεχόμενα αποτελούν για μια ακόμη φορά δείγμα των θέσεων της Άγκυρας, που όχι μόνο δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει βήμα μπροστά, αλλά επιμένει στις απειλές, την προκλητικότητα και στις πάγιες απαράδεκτες θέσεις της.

Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε τις απειλές για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ζητά επιστροφή στη Γενεύη άνευ όρων για συζητητή όλων των πτυχών του Κυπριακού, ενώ προκλητικά δήλωσε ξανά ότι η ειρήνη υπάρχει στο νησί λόγω της παρουσίας του κατοχικού στρατού.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες και καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να λάβει σοβαρά υπόψη τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Αρκετά έχει υποχωρήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για χάριν των διαπραγματεύσεων. Δε χωρούν άλλες υποχωρήσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να έχει στόχο στη Νέα Υόρκη την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας και να ζητήσει την καταδίκη από τον ΟΗΕ των τουρκικών απειλών.

Υπό τέτοιες προϋποθέσεις δεν έχει κανένα νόημα μια νέα πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό.