Για ακόμη μια φορά το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έγινε δέκτης καταγγελιών και παραπόνων που αφορούν τη λειτουργία του εργοστασίου στον Αστρομερίτη. Συγκεκριμένα, τα τελευταία 10 χρόνια δεχόμαστε καταγγελίες από περιοίκους ότι το εργοστάσιο παραγωγής και συσκευασίας χυμών ΝΕΑ ΣΕΒΕΓΕΠ ΛΤΔ στον Αστρομερίτη της επαρχίας Λευκωσίας, διοχετεύει τα λύματα του σε 8 ανοικτές λίμνες που κατασκευάστηκαν για αυτό ακριβώς το σκοπό. Δεν πρόκειται για στεγανοποιημένες λίμνες και δυστυχώς τα νερά αυτά διοχετεύονται τόσο υπέργεια όσο και υπόγεια στις παρακείμενες περιοχές.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες (που επισυνάπτονται), τα στάσιμα νερά από τα λύματα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από οικίες και άλλα υποστατικά, με τους κατοίκους της περιοχής να μην μπορούν να ανασάνουν από την δυσωδία. Το διαχρονικό πρόβλημα διοχεύτευσης υγρών αποβλήτων με αυτό τον τρόπο εξακολουθεί να υφίσταται και έχει επιδεινωθεί, με τους κάτοικους να κάνουν λόγο για έντονη δυσοσμία στην περιοχή αλλά και μόλυνση των υπόγειων – και όχι μόνο – υδάτων από τα λύματα.

Σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του κ. Περδίκη το 2016, τόσο το υπουργείο εσωτερικών όσο και το Τμήμα Περιβάλλοντος απάντησαν ότι δεν υφίσταται καμία παρανομία και όλα δουλεύουν με βάση τις πολεοδομικές τους άδειες. Η κατάσταση όμως που αντικρύζει κανείς όταν επισκεφθεί την περιοχή δίνουν μια πολύ διαφορετική εικόνα. Έχει καταντήσει τόσο απαράδεκτη, που οι περίοικοι έχουν οργανωθεί και κινούν διαδικασίες μέσω  δικηγόρου εναντίον όλων των εμπεκόμενων φορέων. Μέχρι στιγμής έχουν συλλέξει υπογραφές από 150 άτομα και συνεχίζουν τις προσπάθειες τους.

Υπενθυμίζουμε ότι ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών προβήκαμε στην δημιουργία πρότασης νόμου που θα εισαγάγει νομοθετική ρύθμιση για την οσμορύπανση. Μια πρόταση που παραμένει (όπως οι πλείστες μας) στις ελληνικές καλένδες).

Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν άμεσα μέτρα για απάβλυνση και εξάλειψη του εν λόγω φαινομένου.