Όσα αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” για τις λίστες αναμονής χιλιάδων ασθενών, που περιμένουν μήνες για να τύχουν θεραπείας, αποτυπώνουν την θλιβερή κατάσταση του χώρου της δημόσιας υγείας. Θεωρούμε αδιανόητο, άνθρωποι οι οποίοι για χρόνια καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, να υποχρεώνονται να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και για επείγουσες ιατρικές εξετάσεις.

Οι νόμοι για το ΓΕΣΥ που ήδη ψηφίστηκαν ομόφωνα από τη Βουλή, στο οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει να παραπέμπει τη λύση όλων των προβλημάτων των δημόσιων νοσοκομείων, προφανώς δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε κάθε επί μέρους ζήτημα. Όσο δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την υλοποίηση του, αλλά και όσο τα νοσοκομεία υποβαθμίζονται, μέχρι αυτή να λάβει χώρα, διαμορφώνεται μία κατάσταση για τους ασθενείς που σε τίποτα δεν θυμίζει ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών υπενθυμίζουμε πως είναι δέσμευση της κυβέρνησης Αναστασιάδη η στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων, μέχρι και την υλοποίηση του ΓΕΣΥ. Μια δέσμευση που δεν έχει τηρηθεί, ταλαιπωρώντας, αν όχι θέτοντας σε κίνδυνο, την υγεία των ασθενών.