Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας του Κινήματος έλαβε για ακόμη μια φορά καταγγελία για ανεξέλεγκτη και μεγάλης έκτασης απόρριψη σκουπιδιών στην τοποθεσία Καμένη, που βρίσκεται μεταξύ των κοινοτήτων Αγ. Τριμιθιάς και Π. Δευτεράς (στα όρια Π. Δευτεράς).

Σημειώνεται ότι για το ίδιο σημείο είχαμε καταγγελία πριν ακριβώς δύο χρόνια (Απρίλιος 2021). Η υπόθεση είχε τότε διερευνηθεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος το οποίο μας είχε διαβεβαιώσει ότι θα καθαριστεί η περιοχή και θα τερματιστεί η απόρριψη αποβλήτων με επιστολή του ημερομηνίας 16 Νοεμβρίου 2021.

Δύο χρόνια μετά όχι μόνο δεν καθαρίστηκε η περιοχή και τερματίστηκε η απόρριψη αλλά η κατάσταση είναι τραγική. Το κλιμάκιο της Επαρχιακής Επιτροπής που επισκέφθηκε πρόσφατα το χώρο βρέθηκε μπροστά σε μια θάλασσα από σκουπίδια (φωτογραφία).

Δυστυχώς αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως η απόρριψη των σκουπιδιών είναι συστηματική και ανεξέλεγκτη. Οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία είναι εμφανείς.

Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου για την Κυπριακή Ύπαιθρο που κατάντησε να είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος ανά το Παγκύπριο. Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, ώστε να τερματιστεί το φαινόμενο απόρριψης αποβλήτων στην περιοχή.

Ολόκληρος ο πλανήτης συζητά για την κρίση της κλιματικής αλλαγής και η Κύπρος ούτε τα αυτονόητα για την προστασία του περιβάλλοντος δεν πράττει.

Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας