Πρόσφατα είχαμε δει την καταστρατήγηση του ΣΒΑΚ Λευκωσίας (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας), με την ανατροπή των σχεδίων να καταστεί πραγματικός δρόμος προτεραιότητας πεζών Μακαρίου, με ουσιαστικούς περιορισμούς στη δυνατότητα χρήσης της από οχήματα. Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με την ανατροπή της απόφασης δημιουργίας ποδηλατολωρίδας επί της λεωφόρου Ομήρου στην Λευκωσία. Μετατράπηκε σε λεωφορειολωρίδα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, χωρίς διαβούλευση.

Ο Αντώνης Κουππαρής, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος, δήλωσε: «Διαφωνούμε με την πράξη του Δήμου Λευκωσίας να καταργήσει την ποδηλατολωρίδα στη λεωφόρο Ομήρου. Είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο αυτό που συνέβη. Ο Δήμος επανέφερε την επικίνδυνη κατάσταση που προϋπήρχε της δημιουργίας ποδηλατολωρίδας. Παρά το ότι διαχρονικά τονίζουμε πως για να παρέχεται επαρκής ασφάλεια στους ποδηλάτες η λύση είναι η δημιουργία ποδηλατόδρομων στο ύψος των πεζοδρομίων, σε περιπτώσεις που η δημιουργία ποδηλατόδρομου είναι ανέφικτη πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ποδηλατολωρίδα.

Η κατάργηση ποδηλατολωρίδων από την μια μέρα στην άλλη, είναι πράξη μεμπτή, πράξη που κτυπά στον ποδηλάτη, προσβάλλει τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας και δυσχεραίνει τη ζωή των Πολιτών, με τον αρνητικό επηρεασμό της ποιότητας της καθημερινότητας και της ζωής τους. Ο ισχυρισμός του ότι θα γίνει νέα διαδρομή για ποδήλατα μέσω της τάφρου των τειχών της Λευκωσίας, δεν μας ικανοποιεί. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ασφαλής και κατάλληλη διαδρομή για ποδηλάτες από και προς το Ιστορικό Κέντρο της πρωτεύουσας.

Ο κόσμος πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιήσει το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, με το ποδήλατό του. Πρέπει να μπορεί να φθάσει όπου χρειάζεται με ασφάλεια και λογική άνεση, χωρίς να ανεβοκατεβαίνει αχρείαστα ανηφόρες και κατηφόρες, χωρίς να εκτρέπεται σε σκοτεινές τάφρους το βράδυ, χωρίς να αναγκάζεται να χρησιμοποιεί δαιδαλώδεις διαδρομές που δεν φαίνονται σε κανένα χάρτη για να πάει στον προορισμό του.

Ο Δήμος Λευκωσίας πέταξε στα σκουπίδια, με χαρακτηριστική προχειρότητα, τη μοναδική λύση που προσφέρθηκε. Φαίνεται να επιθυμεί να πετάξουμε και τα ποδήλατά μας. Και αυτά συμβαίνουν σε μια πόλη όπου οι Δημόσιες συγκοινωνίες πάσχουν. Σημειώνουμε ότι το πεζοδρόμιο της λεωφόρου Ομήρου έχει επαρκές πλάτος για τη δημιουργία κανονικού ποδηλατόδρομου. Δυστυχώς δεν εξετάζεται αυτή η λύση, που θα ανταποκρίνετο στις ανάγκες μας. Το αστικό περιβάλλον πρέπει να είναι προσβάσιμο και ευχάριστο. Τέτοιες πράξεις αποτελούν βήματα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο δεν καλλιεργείται «περιβαλλοντική συνείδηση», παρά μόνον χρησιμοποιείται ως βολικός όρος, καταχρηστικά, για να δώσει κάποιο κύρος σε ισχυρισμούς του Δήμου Λευκωσίας.»