Άκρως απελπιστική η κίνηση της Κυβέρνησης για προκήρυξη νέου διαγωνισμού για νέο κύτταρο στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην Κόσιη, με την κυβέρνηση να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας του υφιστάμενου κύτταρου στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην Κόσιη.

Σε δηλώσεις της η κ. Νατάσα Ιωάννου μέλος της Πολιτικής Επιτροπής αναφέρει πως: “Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε τους αρμόδιους φορείς, για ακόμα μια φορά, αντί να προωθούν και να επενδύουν στην ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων στη βάση της Κυκλικής Οικονομίας, να συντηρούν εις βάρος του φορολογούμενο πολίτη ένα αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που μέρος του είναι και η μονάδα ΧΥΤΥ της Κόσιης. Μέχρι το 2035, είμαστε υποχρεωμένοι να μειώσουμε την ταφή στο 10%, κάτι το οποίο δεν θα επιτευχθεί εάν προωθηθούν και υλοποιηθούν νέα έργα ταφής σκουπιδιών.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μέχρι το τέλος του 2022 θα ψηφιστεί ο νόμος που θα επιβάλει το σύστημα «Πληρώνω όσο πετώ» σε όλη την επικράτεια της ελεύθερης Κύπρου. Ένα σύστημα που θα δίνει ουσιαστικά οικονομικά και περιβαλλοντικά κίνητρα σε όλους μας, να μειώσουμε την παραγωγή αποβλήτων, την αύξηση της ανακύκλωσης, και κατ’επέκταση την μείωση των ροών αποβλήτων που θα καταλήγουν σε μονάδες ταφής. Ακολουθώντας την μείωση του όγκου σκουπιδιών στις μονάδες ταφής, αναρωτιόμαστε εάν το συγκεκριμένο έργο είναι οικονομικά βιώσιμο και εάν συμβαδίζει πράγματι με τους στόχους της ΕΕ.

Είναι παράλογο να βλέπουμε αυτές τις σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης που για ακόμα μια φορά έχει φέρει τον φορολογούμενο πολίτη προ τετελεσμένων. Ευελπιστούμε ότι θα σταματήσουμε να βρισκόμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι στους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση”.