Η υψηλή αξιολόγηση που φαίνεται να δίνουν οι ασθενείς στα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Ωστόσο δεν μας ικανοποιεί καθόλου το γεγονός ότι σωρεία προβλημάτων παραμένουν άλυτα και απειλούν την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

Αφενός, τα κρατικά νοσηλευτήρια κινδυνεύουν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις λόγω αιτήματος για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για το προσωπικό του ΟΚΥπΥ, αφετέρου, μεταμοσχευμένοι ασθενείς ήπατος τα βάζουν με Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ για τη δημιουργία εξειδικευμένης κλινικής και απειλούν το κράτος με αγωγές και τέλος, είναι και το θέμα που θέτουν οι διασώστες των ασθενοφόρων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε ότι έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από τότε που τα εν λόγω προβλήματα τέθηκαν στον δημόσιο διάλογο. Αναμέναμε να είχαν δοθεί λύσεις ή απαντήσεις ή τουλάχιστον να είχε αρχίσει ένας εποικοδομητικός διάλογος.

Θεωρούμε ότι θέματα που αφορούν την υγεία των πολιτών και μπορούν να επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα ένα σύστημα υγείας – επίτευγμα για την Κύπρο – όπως είναι το ΓεΣΥ, δεν μπορεί να αφήνονται στους ρυθμούς της ευρύτερης υδροκέφαλης κρατικής μηχανής.

Καλούμε την υπουργό Υγείας, εμπλεκόμενους οργανισμούς και φορείς να θέσουν τα θέματα αυτά επί τάπητος άμεσα. Δεν χωράει άλλη καθυστέρηση. Εμείς, διαβεβαιώνουμε, πως θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη γύρω απ’ αυτά τα θέματα, τα οποία ομολογουμένως προκαλούν ανησυχία στους πολίτες και δίνουν την αίσθηση ότι απειλείται η παρεχόμενη δημόσια υγεία και το σύστημα που την πλαισιώνει.