Στη σημερινή συνάντηση με Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τα όπλα που του πρoσέφερε ο Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει σήμερα μια σημαντική συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες για συζήτηση του Κυπριακού και των προσπαθειών για αναζήτηση τρόπου επανέναρξης των συνομιλιών.

Έχουμε σημειώσει πως για πρώτη φορά Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέμεινε στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τούρκου Προέδρου, ακούοντας μέχρι τέλους και με αξιοσημείωτη αντοχή την ομιλία του και τις πρωτότυπες θεωρίες του για την ειρήνη στην Κύπρο, την Αρμενία, τη Συρία, την Παλαιστίνη, και τον κόσμο, επιβεβαιώνοντας τις επεκτατικές βλέψεις της χώρας του. Ο Τούρκος Πρόεδρος με τα λεγόμενά του έδειξε, πιο ξεκάθαρα από ποτέ, την αδιαλλαξία του στο Κυπριακό, ενώ δεν παρέλειψε με θράσος να αναφέρει ότι στην Κύπρο υπάρχουν δήθεν δύο κράτη και δύο έθνη.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι τα διπλωματικά όπλα που προκύπτουν από την ομιλία του Τούρκου Προέδρου θα αξιοποιηθούν στη σημερινή του συνάντηση. Είναι απαραίτητο όπως οι προκλητικές αναφορές του Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη Διεθνή Κοινότητα, η μη διάθεση της Τουρκίας για συνομιλίες στο Κυπριακό, ακόμα και το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν πήγε στην συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τεθούν ενώπιον του κ. Γκουτέρες.

Θυμίζουμε ότι η τακτική που ακολουθείται από την Κυπριακή ηγεσία τα τελευταία χρόνια, δεν φαίνεται να είναι παραγωγική και οδήγησε το Κυπριακό σε μια στασιμότητα διαρκείας. Σήμερα, θεωρούμε πως ο ΠτΔ έχει μια ευκαιρία μπροστά του την οποία θα πρέπει να αξιοποιήσει με περισσότερο σοφές και αποτελεσματικές προσεγγίσεις.

H λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι αποδεκτή και βιώσιμη αν αποκλίνει από τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.