Στην ελεύθερη Αμμόχωστο και συγκεκριμένα στον Δήμο Σωτήρας ένα ακραίο περιστατικό εκτυλίχτηκε μεταξύ ακτιβιστών και λαθροθηρών στις 12 Σεπτεμβρίου 2021. Λαθροθήρες επιτέθηκαν με όπλο σε ακτιβιστή που προσπάθησε να σώσει πουλιά που έπεσαν θύματα δικτύων που είχαν τοποθετηθεί παράνομα από παγιδευτές.

Συγκεκριμένα, η ακτιβιστική ομάδα CABS καταγγέλλει πως γνωστός παγιδευτής μεταναστευτικών πουλιών, που εμφανίζεται δημόσια ως εκπρόσωπος παγιδευτών και απαιτεί νομιμοποίηση της πρακτικής της χρήσης των ξοβεργών, είδε πτηνοπαρατηρητή που είχε εντοπίσει τα δίκτυα και ξόβεργα του και του έβαλε το κυνηγετικό του όπλο στο στήθος απειλώντας ότι θα τον σκοτώσει. Κλήθηκε η αστυνομία και το Ταμείο Θήρας και συνελήφθηκε ο συγκεκριμένος κύριος και αντιμετωπίζει τώρα κατηγορίες ενώπιον της αστυνομίας. Το ίδιο Σαββατοκυρίακο, άλλα τέσσερα μέλη της ακτιβιστικής ομάδας κατήγγειλαν επίθεση που δέχθηκαν από άγνωστα τους άτομα και καταδίωξη τους. Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα σε δεκατέσσερις ημέρες οι εθελοντές του CABS (Committee Against Bird Slaughter) βρήκαν 542 ξόβεργα, 12 μεγάλα δίχτυα και 14 ηχομιμητικές συσκευές. Έχουν σωθεί 110 πουλιά και έχουν συλληφθεί οκτώ παράνομοι παγιδευτές και κυνηγοί.

Ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος κ. Άδωνις Γιάγκου δήλωσε πως «Θεωρούμε πως το ακραίο περιστατικό πρέπει να εξεταστεί άμεσα από την Αστυνομία και να δοθούν λεπτομέρειες της δίωξης στην δημοσιότητας. Οι διώξεις κατά των λαθροθήρων έχουν μειωθεί δραματικά, όχι γιατί έχει περιοριστεί η λαθροθηρία, αλλά επειδή δυστυχώς δεν λειτουργεί ο ειδικός ουλαμός που είχε συσταθεί ώστε να εξαλειφθεί το εν λόγω φαινόμενο. Είναι άξιον απορίας γιατί η κυβέρνηση αποφεύγει να υπερασπιστεί το νόμο και τους φορείς που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία της εφαρμογής του, όπως πχ. τον ουλαμό πάταξης της λαθροθηρίας της ΜΑΑΔ , την Υπηρεσία Θήρας κοκ.

Είναι πάγιο αίτημα του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών όπως προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να επαναλειτουργήσει ο Ουλαμός Πάταξης της Λαθροθηρίας, θέμα που θέσαμε και ενώπιον της Υπουργού Δικαιοσύνης σε συνάντηση αντιπροσωπείας μας μαζί της την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε πως καθήκον της οργανωμένης πολιτείας είναι να διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας.»