Με καταγραμμένες απαιτήσεις και επαναλαμβάνοντας την θέση που εξέφρασε και στην κ. Λουτ, ότι δηλαδή έκλεισε ο κύκλος των παλιών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κ. Μουσταφά Ακιντζί επιχειρεί, με τις ευλογίες και των εντολοδόχων του, να εξανεμίσει την όποια προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων επί του Κυπριακού.

Στη λίστα των απαιτήσεων του ο κ. Ακιντζί περιλαμβάνει ισότιμο διαμοιρασμό της εξουσίας και τον τερματισμό όλων των κινήσεων σε σχέση με ανεύρεση και εξόρυξη υδρογονανθράκων από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Το γεγονός ότι τα πιο πάνω χρεώθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία από τον κ. Ακιντζί ως λόγοι αποτυχίας των συνομιλίων, δείχνει τις προθέσεις της ηγεσίας του Τουρκοκυπρίων, αλλά και της Τουρκίας. Σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικιού, μας δίνεται μια ιδέα για το πως ο κ. Ερντογάν θα πορευθεί και τι θα επιλέξει να συζητήσει στη Νέα Υόρκη.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι έχουν συσσωρευτεί πολλές προκλήσεις απο την τουρκοκυπριακή ηγεσία και δεν έχουμε αντιδράσει. Θεωρούμε πρέπον και σωστό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, να εξηγήσει στη Νέα Υόρκη ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε δεχθεί απειλές, προκλήσεις και κατηγορίες και από πλευράς Τουρκίας και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων και να διερωτηθεί αν είναι με αυτές τις πεποιθήσεις, νοοτροπίες και διάθεση είναι που θα επιδιωχθεί εκ νέου επανέναρξη απευθείας συνομιλίων για τη λύση του Κυπριακού.