Καταδικάζουμε το περιστατικό θανάτου σκύλου το οποίο είναι εμφανώς κακοποιημένο και εντοπίστηκε Κυριακή (23 Σεπτεμβρίου), το πρωί, σε άθλια κατάσταση στον κυκλικό κόμβο στα σύνορα Πολεμιδιών – Αγίου Ιωάννη Λεμεσού.

Η αστυνομία διερευνά το θέμα ως ύποπτο και έχει μεταφέρει το άψυχο σώμα του σκυλιού στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες Λευκωσίας όπου θα διενεργηθεί νεκροψία αύριο το πρωί. Καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό και ελπίζουμε οι αρχές να διερευνήσουν ενδελεχώς κάθε στοιχείο, ώστε να μην αφήσουν ατιμώρητο τον/τους δράστη/ες.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επανειλημμένα έχουμε ζητήσει την εφαρμογή του νόμου για την αστυνομία των ζώων. Η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε με εισήγηση μας στις 12 Ιουνίου 2012 και από τότε, παρόλο που έγιναν αρκετά διαβήματα προς υλοποίηση της, δυστυχώς ακόμη είμαστε αντιμέτωποι με την ανυπαρξία της. Αν και πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η εισήγηση άρχισε να υλοποιείται, ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα απτό και τα θέματα βίας εναντίον ζώων παραμένουν συνήθως αδιερεύνητα.

Για μια ακόμη φορά καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης να επισπεύσει την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας. Παράλληλα καλούμε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να επισπεύσει την διαδικασία επανεξέτασης του κατατεθειμένου νομοσχεδίου που τροποποιεί τον περί Σκύλων νόμο και να προωθήσει νομοθετικές ρυθμίσεις που να αυξάνουν τις ποινές που επιβάλλονται για την κακοποίηση των ζώων στον περί ευημερίας των ζώων Νόμο.

Από τη στιγμή που κάποιοι συμπολίτες μας δεν αλλάζουν νοοτροπία και βασανίζουν ασύστολα ζώα, με το ένα φριχτό περιστατικό να διαδέχεται το άλλο, η πολιτεία πρέπει επιτέλους να κινηθεί αποφασιστικά και αποτρεπτικά.