Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κ. Ακιντζί ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός στη συνέντευξη του στο CNN TURK σε βαθμό που δεν αφήνει κανέναν πλέον να αμφιβάλλει για τις προθέσεις του.

Κατακρίβειαν πανηγυρίζει προκαταβολικά ότι η κα. Λουτ έχει αποδεχτεί την δική του απαίτηση για το χρονοδιάγραμμα και τις ταχύρρυθμες συνομιλίες. Αποκάλυψε ότι συζήτησε κατά τη συνάντησή τους και χρονοδιαγράμματα, εκτιμώντας πως αν ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα είναι μία διαδικασία μηνών αν όχι εβδομάδων.

Επιρρίπτοντας ευθύνες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε ότι «η τουρκική πλευρά για χρόνια έκανε αγώνα να έχουν περισσότερες εξουσίες οι πολιτείες», καταλήγοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει κάτι τέτοιο σε μια διαδικασία καθορισμένου τέλους. Η αποκεντρωμένη Ομοσπονδία δεν τον ενοχλεί, αρκεί να μην επηρεάζει την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ΑΟΖ φρόντισε με μια τοποθέτηση επίδειξης δύναμης να υπενθυμίσει ότι η Τουρκία εμπόδισε τη γεώτρηση της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3 για να καταλήξει λέγοντας πως «αν εσύ κάνεις γεώτρηση κι εγώ μπορώ να κάνω αδελφέ μου»

Συντηρώντας την προκλητική στάση απέναντι στο Κυπριακό αναφέρθηκε στην ύπαρξη δύο περιοχών. Εξήγησε ότι η μία είναι στη υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και η δεύτερη η περιοχή που έχουν δικαίωμα Τ/κ και οι Ε/Κ. «Η Τουρκία θα κάνει τις γεωτρήσεις της στις δικές της περιοχές και στις δικές μας περιοχές θα γίνουν γεωτρήσεις για λογαριασμό μας», είπε χαρακτηριστικά.

Νοείται ότι δεν δίστασε επίσης να επιρρίψει ευθύνες στους Ελληνοκύπριους ότι επέλεξαν δήθεν τον δρόμο της έντασης.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζει τις τοποθετήσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, οι οποίες είναι προκλητικές αλλά και δεν βοηθούν στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Την ίδια ώρα όμως καλεί και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει επιτέλους τις σκέψεις του για το Κυπριακό και να εξηγήσει τις προθέσεις του, καθώς ο κ. Ακιντζί εκμεταλλευόμενος τη σύγχυση που συντηρείται με ευθύνη της Κυβέρνησης, επιχειρεί για άλλη μια φορά να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου τους Ελληνοκύπριους.