Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, στο περιθώριο των οποίων ακούγονται προτάσεις για λύση που προσομοιάζουν με διχοτόμηση ή για δύο κράτη, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και σίγουρα δεν έχουν σχέση με την λύση που επιθυμεί η κοινή γνώμη.

Το γεγονός ότι οι προτάσεις αυτές ακούγονται, είναι εξαιρετικά επιζήμιο για την Κύπρο και οι ευθύνες βαραίνουν καθαρά τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος διαφωνεί δημοσιά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και υιοθετεί την τακτική των πιέσεων για νέες υποχωρήσεις.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, κατέστησε απόλυτα σαφές ότι ούτε ως ιδέα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδία.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε καταθέσει επανειλημμένα εισηγήσεις σε σχέση με το Κυπριακό πρόβλημα. Υπενθυμίζουμε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να ενισχύσει την κινητικότητα του για το Κυπριακό, να καταθέτει προτάσεις, ενώ επιβάλλεται να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις, με αποφυγή μιας νέας πενταμερούς διάσκεψης.

Όμως θεωρούμε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα και με τη σημερινή πληροφόρηση απο τη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου δεν είναι οι καταλληλότερες και δεν αναμένεται να σπάσουν το αδιέξοδο. Επιπλέον δεν έγιναν αυτές οι προτάσεις σε συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα και το Εθνικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χειρίζεται το κυπριακό εν λευκώ και εκτός του δόγματος “ενώνουμε δυνάμεις”.

Η πρόταξή μας είναι ότι πρέπει να ζητήσουμε να επαναρχίσει η λειτουργία των επιτροπών εργασίας και των τεχνικών επιτροπών στα μεγάλα κεφάλαια, που είναι ακόμα ανοικτά και που δημιουργούν τριβές. Θέματα όπως το περιουσιακό, την οικονομία, την εσωτερική διακυβέρνηση, τα οποία έμειναν ανοικτά, καθώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σύρθηκε στο Μοντ Πελαράν και τις δύο πενταμερείς διασκέψεις, πρέπει να τεθούν εκ νέου στο τραπέζι των συνομιλιών.