Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εχθές βράδυ εξέτασε σε συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής και της θεματικής επιτροπής του Κυπριακού ,την ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στο Εθνικό Συμβούλιο.

Η θέση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών παραμένει σταθερή και μετά την χθεσινή ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάθε μορφή διχοτόμησης, συνομοσπονδίας ή λύση του Κυπριακού η οποία να οδηγεί σε ένα από τα πιο πάνω, ή ακόμα και σε λύση συγκαλυμμένης συνομοσπονδίας, απορρίπτεται.

Όσον αφορά τις λεπτομέρειες των συζητήσεων στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Περδίκης τόνισε πως το Κίνημα επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στις 23 Οκτωβρίου. Ωστόσο, εξήγησε ότι έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συγκεκριμένων γραπτών προτάσεων από τους Οικολόγους, το οποίο θα κατατεθεί στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και το οποίο αποτελεί εισήγηση για την πρόταση που πρέπει κατατεθεί ενώπιον του κ. Γκουντέρες. Η πρόταση αυτή κατατίθεται και προς αντιμετώπιση του προβλήματος που φαίνεται ότι επανέρχεται σε σχέση με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος – Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει πει ποτέ την φράση «χαλαρή ομοσπονδία». Αναφέρεται, είπε, σε μια συζήτηση που ίσως ενδιαφέρει του Τουρκοκύπριους, καθώς αποτελούσε πάγια θέση τους, για περισσότερες εξουσίες στις δύο περιφέρειες.

Οι Ελληνοκύπριοι, συνέχισε, είχαν την πάγια θέση ότι η Κεντρική Κυβέρνηση πρέπει να έχει τις περισσότερες εξουσίες, καθώς και το υπόλοιπο της εξουσίας (αυτό που δεν έχει καθοριστεί). Αυτή η θέση κράτησε για δεκαετίες, μέχρι που τελικά οδηγηθήκαμε κατά την άποψη μας σε μια μη ικανοποιητική σύγκληση, από την εποχή των συνομιλιών Δημήτρη Χριστόφια – Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η σύγκλιση αυτή, συντηρήθηκε και μετέπειτα, με διαπραγματευτή τον Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Ως εκ τούτου, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ότι – κακώς – το θέμα αυτό έχει κλείσει ήδη, υπέρ των Τουρκοκυπρίων. Άρα, το να τεθεί εκ νέου επί τάπητος από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προτείνοντας ακόμη περισσότερες παραχωρήσεις άνευ ουσιαστικών ανταλλαγμάτων, δεν είναι μια σώφρων κίνηση.