Από την περασμένη βδομάδα φαίνεται να βρίσκονται συνεχώς νεκρά  γατάκια και να αγνοείται η τύχη ακόμα 20 γάτων που σιτίζονταν από φιλόζωα άτομα στο χωριό Μαρώνι. Επίσης νεκρό βρέθηκε ένα σκυλάκι και σκατζοχοιράκια.

Το φρικτό περιστατικό καταγγέλθηκε στον τοπικό αστυνομικό σταθμό το Σάββατο από ευαίσθητοποιημένους πολίτες. Σύμφωνα με τους πολίτες η αστυνομία δεν εφάρμοσε τις διαδικασίες όσον αφορά την διερεύνηση της καταγγελίας για θανάτωση – δηλητηρίαση ζώων.

Όλα τα ζώα που βρέθηκαν στην περιοχή έπρεπε να παραδοθούν για νεκροψία  αλλά η αστυνομία συνέλεξε και πήρε για νεκροψία μόνο τον σκύλο, με την δικαιολογία ότι τα άλλα ζώα ήταν αδέσποτα. Για εμάς κάτι τέτοιο θεωρείται εντελώς απαράδεκτο.

Η νομοθεσία για την ευημερία των ζώων καλύπτει όλα τα ζώα και όχι μόνο αυτά που έχουν ιδιοκτήτη. Προτροπή της αστυνομίας ήταν να καλεστεί η κοινοτική αρχή να μαζέψει τα γατάκια. Επίσης οι πολίτες θεωρούν ότι υπήρξε ολιγωρία της όλης υπόθεσης και δεν επιτράπηκε να γίνει γραπτή καταγγελία. Άκρως ανησυχητικό είναι το ενδεχόμενο ότι αν όντως είναι υπόθεση δηλητηρίασης, τότε υπάρχει κάποιος μέσα στην κοινότητα ο οποίος κατέχει παράνομη, επικίνδυνη ουσία και μπορεί να την χρησιμοποιήσει ξανά. Αν κάτι τέτοιο όντως συμβαίνει, έπρεπε να θορυβηθεί από την ίδια στιγμή η αστυνομία και να εντοπίσει τον ένοχο.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες είχαν επικοινωνήσει αρχικά με το κινητό τηλέφωνο της αστυνομίας των ζώων, της Επαρχίας της Λάρνακας, χωρίς ανταπόκριση. Επαναφέρουμε ξανά το θέμα της αστυνομίας των ζώων και την αδυναμία να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην απαίτηση της κοινωνίας για προστασία των ζώων και την τιμωρία αυτών  που κακοποιούν τα ζώα. Υπάρχει υποστελέχωση ή τα μέλη της ασχολούνται πολλές φορές και με αλλά καθήκοντα.

Ζητούμε την δημιουργία ενός ανεξάρτητου σώματος με δικό του προσωπικό και εξοπλισμό, το οποίο να είναι άριστο σε γνώση της και να επιδεικνύει τον απαιτούμενο ζήλο στην διαλεύκανση υποθέσεων, όπως και την παραπομπή των ενόχων στη Δικαιοσύνη.

Αυτές οι απαράδεκτες εγκληματικές συμπεριφορές απέναντι στα ζώα δεν πρόκειται να γίνονται πλέον ανεκτές από την κοινωνία. Ζητούμε την διερεύνηση του περιστατικού και να γίνει προσπάθεια να βρεθεί ο ένοχος. Επίσης ζητούμε από την Ηγεσία της Αστυνομίας την διερεύνηση του τρόπου χειρισμού της υπόθεσης.

Η συντονίστρια της ομάδας δράσης για τα ζώα του κινήματος κ. Ανθή Μουζούρη, σε δηλώσεις της τόνισε ότι: «ζούμε στο 2024 και υπάρχουν δυστυχώς καθημερινά εγκλήματα απέναντι στα ζώα. Πότε επιτέλους θα σεβόμαστε τα ζώα; Πότε θα υπάρχει ο ζήλος από τις Αρμόδιες Αρχές ώστε να εφαρμόζεται η νομοθεσία και οι διαδικασίες ώστε να τιμωρούνται οι ένοχοι;

Δυστυχώς στην Κύπρο του 2024 έχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να λεγόμαστε πολιτισμένος λαός».