Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, χαιρετίζει τη δικαστική επιτυχία των «Φίλων του Ακάμα» μετά την οποία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αποκαλύψει το περιεχόμενο της αιτιολογημένης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία επεσήμανε ότι οι Κυπριακές Αρχές δεν διασφάλισαν την επαρκή υποβολή έργων σε δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και συγκεκριμένα σε περιοχή προστασίας της φύσης Νατούρα 2000.

Η απόφαση του δικαστηρίου ημερομηνίας 27 Οκτωβρίου 2023, ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή της διαφάνειας στο θέμα των πληροφοριών που αφορούν το φάκελο αιτιολογημένης γνώμης. Η μέχρι σήμερα πρακτική της κυβέρνησης είναι να αρνείται να πληροφορεί τη Βουλή και τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις για το περιεχόμενο του φακέλου αιτιολογημένης γνώμης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι η αιτιολογημένη γνώμη είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επιβολής ποινής σε μια χώρα για παραβίαση  της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στον Ακάμα. Η υπερβολική αναβάθμιση του οδικού δικτύου στην περιοχή της Τοξεύτρας – Λάρας προκαλεί αλγεινή εντύπωση. Γίνονται υπέρογκα και υπερβολικά έργα οδοποιίας που πλήττουν την αισθητική του τοπίου και επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τα καταστροφικά έργα και να επανεξετάσει τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης σε σχέση με τα οδικά έργα στον Ακάμα.