Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το γεγονός ότι η Ελλάδα απουσιάζει από τη Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, καθώς – όπως μεταδίδεται – δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών που θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Διάσκεψη για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Βορειοαφρικανική χώρα.

Το γεγονός αυτό ξενίζει ιδιαίτερα διότι τις τελευταίες εβδομάδες η Ελληνική Κυβέρνηση είχε αναπτύξει – βέβαια κατόπιν εορτής – έντονη διπλωματική δραστηριότητα. Μάλιστα κάποιοι υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα συμμετείχε στην προηγούμενη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2018. Από την άλλη η τάχα διεθνώς απομονωμένη Τουρκία βρίσκεται σε όλες τις διαδικασίες και παίζει σημαντικό ρόλο. Όπως όλα δείχνουν τελικά η Τουρκία δεν είναι απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, λόγω της επιθετικότητας της έναντι των γειτόνων της – μεταξύ των οποίων η Κύπρος και η Ελλάδα – γιατί δεν έχουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά αναδείξει αυτή την επικίνδυνη για την ειρήνη Τουρκική συμπεριφορά.  

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να απουσιάζει από μια πολύ κρίσιμη διαδικασία που αφορά τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα τα οποία και πρέπει να υπερασπιστεί.  

Ελπίζουμε πάντως η Διεθνής Διάσκεψη για την Λιβύη να έχει αποτέλεσμα την ειρήνη στην ταραγμένη αυτή χωρά, την ακύρωση της συμφωνίας Λιβύης – Άγκυρας και την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων από τη χώρα.