Η πανδημία του Covid-19 έφερε αλλαγές στη ζωή και στις συμπεριφορές μας, στις οποίες κληθήκαμε να προσαρμοστούμε αλλά και να προετοιμαστούμε για το τι μέλλει γενέσθαι. Αυτό δυστυχώς, δεν έπραξε και το Υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα να πιάνεται ξανά απροετοίμαστο.

  • Αντί το Υπουργείο να ζητήσει από τους εκπαιδευτικούς να εργαστούν στα σπίτια τους, όπως αναφέρει και το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας για τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, θέλει να μεταβαίνουν στις σχολικές μονάδες που δεν έχουν την υποδομή (υπολογιστές, γρήγορες συνδέσεις στο διαδίκτυο, μικρόφωνα) για να διεξάγουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία.
  • Πέραν τούτου, οι συχνές διευκρινήσεις του Υπουργείου καταδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία διαχειρίζονται το όλο ζήτημα – ενώ τα νηπιαγωγεία θα ήταν κλειστά, τώρα θα είναι ανοικτά, οι γονείς – εκπαιδευτικοί με ανήλικα θα εργάζονται στις οικίες τους, κοκ.
  • Οι περιορισμένες ώρες διδασκαλίας εξ αποστάσεως, δείχνουν πως δεν θα καλυφθούν όλα τα μαθήματα και πως πολλοί από τους εκπαιδευτικούς θα καλούνται να μεταβαίνουν στις σχολικές μονάδες χωρίς καν να μπορούν να παραδώσουν μάθημα.
  • Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός πως τα ιδιωτικά σχολεία έχουν τη δυνατότητα να διδάσκουν το πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα τους εξ αποστάσεως, όμως τα δημόσια σχολεία αδυνατούν και θα κάνουν μόνο 2,30 ώρες διδασκαλίας.

Δικαιολογημένες λοιπόν οι ανησυχίες και οι φωνές διαμαρτυρίας γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Γι’ ακόμη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας περίμενε τη τελευταία στιγμή για πρόχειρες λύσεις στα σχολεία. Με λύπη μας παρατηρούμε μια σχολική χρονιά να χάνεται λόγω προχειροτήτων.