Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει την λύπη του για το περιστατικό επίθεσης σκύλου εναντίον 8χρονου στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Λεμεσού και εύχεται ταχεία ανάρρωση στο παιδί.  Κατά την διερεύνηση του περιστασιακού έχει παραληφθεί από τις υγειονομικές υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού ένας αδέσποτος σκύλος. Φαίνεται ότι ο σκύλος που επιτέθηκε στο παιδί δεν έχει ανευρεθεί ακόμη.

H Ανθή Μουζούρη, Συντονίστρια της Ομάδας Δράσης για τα Ζώα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δήλωσε πως «τονίζουμε ότι τα περιστατικά επίθεσης από σκύλο σε άνθρωπο είναι σπάνια και γίνονται καθαρά λόγω της μη τήρησης της νομοθεσίας από τους ιδιοκτήτες. Βάση των περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμους και του περί Σκύλων Νόμο υπάρχουν υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούν οι ιδιοκτήτες αλλά δυστυχώς δεν τις τηρούν.  Αν και είναι ποινικό αδίκημα, παρατηρείται καθημερινά το φαινόμενο της εγκατάλειψης σκύλων στους δρόμους. Ένας σκύλος δεν γεννιέται αδέσποτος αλλά εγκαταλείπεται από τους ιδιοκτήτες του και μπαίνει σε ένα συνεχή αγώνα επιβίωσης.  Επίσης βάση νόμου είναι υποχρεωτική η κατοχή πιστοποιητικού εγγραφής και μόνιμης σήμανσης των σκύλων, κάτι το οποίο δεν τηρείται από ένα αρκετά μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών για να είναι και πιο εύκολο γι’ αυτούς να τα εγκαταλείψουν. Βάσει της νομοθεσίας, κάθε πρόσωπο που κατέχει ή φροντίζει σκύλο οφείλει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την παρεμπόδιση, τη δραπέτευση ή τη διαφυγή του κάτι που πάλι δεν τηρείται από πλείστους ιδιοκτήτες.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι οι ιδιοκτήτες δημιουργούν το πρόβλημα και όχι τα ζώα. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να εντοπιστεί και να αποδοθούν οι ευθύνες βάση της νομοθεσίας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να μεριμνήσουν και να λάβουν επιτέλους εκείνα τα μέτρα ώστε η νομοθεσία να τηρείται κατά γράμμα και για τυχόν παραβίαση της, οι παραβάτες να τιμωρούνται αυστηρά για αποφυγή παρόμοιων σοβαρών περιστατικών.  Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τονίζουμε πως θα παρακολουθούμε την υπόθεση».

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών