Σε συνοπτικό πίνακα προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά τις εισηγήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τα αντίστοιχα σχόλια του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι εισηγήσεις που καταθέσαμε ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είναι σαφής και αφορούν όλους τους τομείς και κυρίως αυτόν της οικονομίας που έχει επηρεαστεί η πιθανόν να επηρεαστεί ανεπανόρθωτα((τράπεζες, δάνεια, ενοίκια, επιχειρήσεις, κλπ) μετά από την κρίση που έχει ξεσπάσει στην χώρα μας με τον κορωνοϊό.

Δυστυχώς δεν έχουν γίνει από την Κυβέρνηση αποδεκτές οι εισηγήσεις μας για επανεκκίνηση της οικονομίας και ιδιαίτερα μετά την ξεκάθαρη και χωρίς να χωρεί οποιαδήποτε συζήτηση, τοποθέτηση της ότι δεν είναι διατεθειμένη να διαθέσει οποιοδήποτε ποσό για την απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων και των αυτεργοδοτούμενων. 

Σε επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Περδίκη προς τον Υπ. Οικονομικών κ. Πετρίδη (επισυνάπτεται) αναφέρει πως εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω επιπλέον δανεισμού από τις τράπεζες δεν θα βοηθήσει την οικονομία αλλά αντίθετα θα αυξήσει το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος. Από την άλλη, δεν εμπιστευόμαστε το τραπεζικό σύστημα ότι θα λειτουργήσει κατά τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό για την οικονομία.  ΝΟ._246_Κ._ΠΕΤΡΙΔΗ_ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ_ΓΙΑ_ΑΛΛΑΓΕΣ_ΣΤΟ_ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ_ΓΙΑ_ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ_21_4_20.pdf

Τα σχόλια από το Υπουργείο Οικονομικών που αφορούν τις δικές μας προτάσεις σύμφωνα με τον πίνακα (επισυνάπτεται) θεωρούμε πως έχουν απαντηθεί με πολλές ασάφειες, χωρίς διευκρινήσεις, με άρνηση άλλα και παλινδρομήσεις. (επισυνάπτεται). ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ_ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ_ΚΟΜΜΑΤΩΝFINAL23042020.pdf

Για παράδειγμα θεωρούμε πως δεν είναι σαφές από τον πίνακα όσον αφορά τις προτάσεις μας εάν όντως η κυβέρνηση θα προωθήσει νομοθετικά το πάγωμα των εκποιήσεων; Θα κόψουν τα επιδόματά των αξιωματούχων; 

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν δέχεται η κυβέρνηση δυστυχώς τις προτάσεις μας για πράσινη επανεκκίνηση. Ούτε την πρόταση για αξιοποίηση του οργανισμού χρηματοδότησης στέγης (ΟΧΣ) για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.  

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζουμε το γεγονός ότι αυτό το θέμα δηλαδή η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων έχει μείνει στον αυτόματο πιλότο. Πρέπει να υπάρξει μια τελεσίδικη απόφαση άμεσα.