Η Κύπρος και το παγκόσμιο, ζουν μια πρωτοφανή – για τα σημερινά δεδομένα – πανδημία, η οποία αναδεικνύει την σημασία ενός δυνατού και οργανωμένου δημοσίου συστήματος υγείας με πρώτιστο στόχο του την εξυπηρέτηση της κοινωνίας.

Χώρες των οποίων τα συστήματα υγείας τους δεν είναι «κοινωνικοκεντρικά», καταρρέουν, με τον ιό να αποδεκατίζει – δυστυχώς – πολλούς συνανθρώπους μας. Την ίδια ώρα η στελέχωση και τα επαρκή εφόδια στον αγώνα κατά του ιού, υποδηλώνουν τη σημασία της στελέχωσης και επάρκειας στα νοσηλευτήρια.

Αποδείχθηκε επίσης ο κρίσιμος ρόλος των δημοσίων νοσοκομείων στην αντιμετώπιση μεγάλης κλίμακας κρίσεων σαν αυτή την πανδημία.

Αποδείχθηκε όμως ταυτόχρονα, πόσο ανέτοιμος ήταν ο ΟΚΥπΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας με αποτέλεσμα να δεχτούν καίρια πλήγματα τα δημόσια νοσοκομεία.

Στην Κύπρο γίνονται τις τελευταίες μέρες σκέψεις για αναστολή της δεύτερης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση ή προεργασία, με την πολιτική ηγεσία.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  την Κυβέρνηση, τους αρμόδιους φορείς της υγείας και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, ούτως ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Πρέπει να «ζυγιστούν» τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κίνησης για να διαφανεί εάν μια τέτοια ενέργεια θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών και της κοινωνίας.

Η δεύτερη φάση της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, στηρίζεται στην επάρκεια του ΟΚΥπΥ. Η αναβολή -αν υπάρξει – πρέπει να συνοδεύεται με άλματα προόδου από τον Οργανισμό και τα δημόσια νοσοκομεία.  Το αδύνατο σημείο του ΓΕΣΥ, ιδιαίτερα σε αυτή την δεύτερη κρίσιμη φάση, είναι η λειτουργία του ΟΚΥπΥ και των δημοσίων νοσοκομείων.